10 august. Protestul care a marcat România

Au trecut trei ani de la protestul care a marcat România. 10 august 2018 – zeci de mii de oameni, unii dintre ei veniți din toate colțurile Europei, au strigat în Piața Victoriei împotriva Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă, în încercarea de a opri asaltul asupra justiției. Jandarmii au intervenit în forță pentru împrăștierea manifestanților, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Imaginile au făcut înconjurul lumii.

Din păcate, la trei ani de la acest protest, dosarul este unul dintre eșecurile majore ale justiției din România, alături de dosarele Revoluției și Mineriadei. Practic, nimic nu s-a mișcat. Cele cinci personajel cheie de atunci: maiorul Laurențiu Cazan, coloneii Sebastian Cucoș, Ionuș Cătălin Sindile și Cătălin Paraschiv și secretarul de stat în MAI Mihai Dan Chirică sunt bine-mersi.

Laurențiu Cazan este adjunct al directorului general (pentru Ordine Publică) al Direcției Generale de Jandarmi București.

Sebastian Cucoș (45 de ani) s-a pensionat din motive medicale.

Ionuț Cătălin Sindile s-a pensionat și el, tot din motive medicale, în septembrie 2020.

Cătălin Paraschiv este în continuare la conducerea Brigăzii speciale de intervenție.

Mihai Dan Chirică și-ar fi suspendat relațiile de muncă în MAI pentru 3 ani, după  preluarea mandatului de ministru de către Marcel Vela, potrivit surselor Hotnews.

Timp de 3 ani, dosarul 10 august s-a plimbat între parchete și instanțe. În 15 iulie 2020, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august. 

În 4 august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi ai Jandarmeriei.

În 16 aprilie 2021, Curtea de Apel București a decis definitiv redeschiderea dosarului „10 august” vizându-i pe șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei.

Comentează pe FACEBOOK