La cinci ani de la reprimarea brutală a protestului pașnic din 10 august 2018, procurorii Sectiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a 16 inculpati, cercetati în stare de libertate în acest dosar.
Rechizitoriul arată că Jandarmeria a folosit peste 500 de grenade împotriva manifestanților pașnici.
„S-a constatat ca, in baza ordinelor primite la ora 23.11 de la inculpatii mr. CAZAN LAURENTIU VALENTIN, col. SINDILE IONUT CATALIN si col. CUCOS GHEORGHE SEBASTIAN, de a se interveni in forta asupra protestatarilor adunati in Piata Victoriei in vederea dispersarii acestora, efectivele de jandarmi au utilizat importante cantitati de munitie asupra protestatarilor, constand in grenade de mana cu efect acustic, grenade de mana cu efect iritant lacrimogen, pulverizatoare de capacitate marita si cartuse calibru 38 mm. si 40 mm. cu efect iritant lacrimogen.
O parte din aceasta munitie a fost utilizata in mod necorespunzator de catre efectivele de jandarmi provocand unor manifestanti leziuni corporale constand in arsuri, entorse, fracturi36 sau afectiuni ale cailor respiratorii, ce au necesitat pentru vindecare intre una si 50 de zile de ingrijiri medicale.
Astfel, potrivit actelor existente la dosarul cauzei in perioada 10/11.08.2018, militarii jandarmi au folosit cu ocazia executarii misiunii respective un numar total de:
63 grenade de mana cu efect acustic,
489 de grenade de mana cu efect iritant lacrimogen,
316 cartuse cal. 38 mm. si 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen,
8 pulverizatoare de capacitate marita
168 pulverizatoare de mana,
in conditiile in care, la o adunare publica unde au fost prezenti un numar mai mare de demonstranti (cca. 60.000), cea din 01.02.2017, efectivele de ordine publica au utilizat un numar total de 44 grenade de mana cu efect acustic, 189 de grenade de mana cu efect iritant lacrimogen, 41 cartuse cal. 38 mm., 4 pulverizatoare de capacitate marita si 5 pulverizatoare de mana”, arata procurorii, potrivit b1.ro.
Ciucă: 10 august, o pată în istoria recentă, un eșec al democrației
Totodată, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a transmis că ziua de 10 august 2018 rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României, subliniind că evenimentele din această zi au reprezentat un eşec al democraţiei române, afectând încredere cetăţenilor în instituţiile statului.
„Ziua de 10 august 2018 rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României. A fost un eșec al democrației noastre și un moment care a afectat legătura de încredere dintre cetățeni și instituțiile statului. Cetățenii și-au exercitat atunci dreptul la liberă exprimare și au apărat independența justiției. Violența împotriva unor manifestanți pașnici, ca și agresiunea asupra celor care apără legea, sunt inacceptabile într-o democrație liberală autentică. Toți cetățenii trebuie protejați în exercițiul liber al drepturilor fundamentale, în niciun caz abuzați și intimidați. Democrația este puternică atunci când cetățenii sunt liberi să își exprime ideile, opiniile”, a scris pe Facebook șeful Senatului, Nicolae Ciucă.
Totodată, fostul premier a arătat că „ziua de 10 august 2018 a devenit un moment simbolic care nu trebuie uitat și a cărui importanță nu trebuie diminuată. Suntem datori, moral, legal și instituțional, clasă politică și instituții deopotrivă, să apărăm dreptatea și să nu mai permitem niciodată ca un astfel de moment nefast să se repete. Suntem datori să învățăm din greșelile trecutului și să construim o societate în care libertatea individuală să fie cu adevărat valoarea supremă pe care instituțiile statului să o protejeze și să o dezvolte pentru viitor”.
Comentează pe FACEBOOK