duminică 14 iulie 2024

3 măsuri luate de Ministru Educației legate de încheierea anului școlar

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Ordonanța de urgență care va modifica ”activitățile ce țin de închiderea anului școlar și derularea examenelor”, din cauza grevei din învățământ a fost adoptată de către Executiv.

Potrivit premierul Nicolae Ciucă sunt vizate examenul de bacalaureat 2023 și examenele de Evaluare Națională, ”fără a fi afectate etapele în care acestea se vor desfășura”.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat cele mai importante 3 puncte ale acestei ordonanțe de urgență:

”Așa cum am mai afirmat, Ministerul Educației adaptează calendarul și procesele de finalizare a anului școlar, cât și cele referitoare la evaluările naționale, în funcție de evoluția în contextul luat. În ordonanța de urgență de astăzi sunt trei măsuri.

Una, referitoare la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de bacalaureat cu mediile din anii de liceu. Nu este o procedură nouă, a mai fost utilizată. Ea ușurează, practic, tot ceea ce înseamnă calendarul examenului de bacalaureat și reușim astfel cu această echivalare să rămânem cu probele scrise în calendarul anunțat, în așa fel încât copiii să termine la data la care se așteaptă și să poată merge mai departe pe parcursul lor educațional.

A 2-a măsură se referă la susținerea examenului de titularizare doar cu proba scrisă, adică nu se vor mai lua în considerare inspecțiile pentru titularizare, motivul fiind numărul mare de inspecții care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest. Și avem nevoie ca toți candidații care pot să intre în concursul de titularizare să poată face acest lucru, pentru a avea resursa umană în toamnă necesară pentru desfășurarea procesului de învățământ.

A 3-a măsură se referă la faptul că evaluarea sistemică la clasa a 6-a cu rol de diagnostic, pe care noi o efectuam anual în sistem în acest an școlar, nu se va mai susține.

Din nou, subliniez, probele scrise, atât ale evaluării naționale de la sfârșitul clasei a 8-a, cât și probele scrise ale examenului de bacalaureat rămân în același calendar, permițând tuturor elevilor să meargă mai departe așa cum era programat și așa cum își doresc.”

Înscrierile pentru bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie 2023.

”Așa cum știți, conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare, pentru clasa a 8-a și pentru clasa a 12-a sau clasa a 13-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiată. La fel, înscrierile pentru bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie.” – a spus Ligia Deca.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro