sâmbătă 22 iunie 2024

40% dintre elevi nu înțeleg ce citesc. Mii de biblioteci închise

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Cititul nu mai reprezintă o pasiune pentru români. În țara noastră s-au închis, după Revoluție, 7.000 de biblioteci. 

Un studiu realizat de Salvați Copiii arată că numărul bibliotecilor şcolare a scăzut cu 500 din 2019 şi până anul trecut, de la 6.545 la 6.050, iar cel al copiilor care au împrumutat cel puţin o carte şcolară s-a diminuat cu peste 450.000.

Situația la nivel național este una gravă, 40% dintre elevii români nu înțeleg ce citesc. Așa numitul analfabestism funcțional, scrie NewsWeek.

„59,2% dintre elevi s-au situat cel puțin la nivelul 2 de competență, ceea ce înseamnă că pot înțelege un text de lungime medie, pot extrage ideea principală, pot căuta informații pe baza unor criterii, altfel spus, pot construi semnificații pe baza a ceea ce citesc (pot învăța pe baza lecturii).
Aproximativ 1% dintre elevi au obținut performanțe foarte bune (nivelul 5 sau 6) – pot înțelege texte lungi, pot utiliza concepte abstracte, pot face diferența dintre fapte și opinii”, potrivit testelor PISA.

Restul de 40% pot citi, dar nu înțeleg sensul celor citite.

De altfel, conform statisticilor Asociaţiei Editorilor din România, ţara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de carte, cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri, în vreme ce Germania, de pildă, are cea mai mare piaţă de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro