Aderarea deplină a României la Schengen pe agendă, la toamnă, anunță Guvernul Ungariei, țară ce a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene (UE). Prim-ministrul ungar Viktor Orban și premierul Marcel Ciolacu au purtat discuții, vineri, pe această temă.
Aderarea deplină a României la Schengen pe agendă, la toamnă
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a avut o întâlnire cu omologul său român Marcel Ciolacu la Bucureşti, în care cei doi au evaluat stadiul actual al relaţiilor bilaterale ungaro-române, a informat şeful biroului de presă al lui Orban, într-un comunicat emis vineri, transmite MTI. În calitate de deţinătoare actuală a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, Ungaria va pune tema aderării depline a României la spaţiul Schengen pe agendă în această toamnă, adaugă comunicatul menţionat.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a avut, vineri, o întâlnire informală cu omologul său ungar, Viktor Orban, discuţiile vizând subiecte de interes comun pe agenda bilaterală a celor două state, dar şi susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre.
„Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de Euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potential neexploatat.
Air Schengen: Ce s-a schimbat de la 31 martie
O persoană care călătorește cu avionul, de exemplu, de la București la Roma, nu va mai face obiectul verificărilor la frontieră în aeroporturile de plecare și de sosire. Transportatorii pot verifica identitatea la check-in sau la îmbarcare, la fel ca pentru orice alt zbor intra-Schengen.
Condițiile privind trecerea frontierei de către minori
Dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate).
Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
Declarațiile autentificate se obțin, în țară, de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare, scrie g4media.
Atunci când se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, minorul trebuie să prezinte doar documentul de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.
În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei.
Însoțitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta putând fi consultat electronic de către poliţistul de frontieră.