Potrivit datelor din „Registrul Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” (RENGEER), întocmit de AEI (Asociația Energia Inteligentă), aproape 5.500 de gospodării din România, în care locuiesc 11.611 persoane, dintre care 4.777 sunt copii sub vârsta de 18 ani, se confruntă cu lipsa energiei electrice.
„Propunerile Asociaţiei Energia Inteligentă de a eradica această „ruşine” a României, făcute acum 6 luni, au rămas în mare parte fără răspuns. Cu excepţia Ministerului Energiei, condus de Sebastian Burduja, care s-a implicat activ şi a sprijinit AEI în eforturile lor de a furniza energie electrică în casele neconectate la reţea prin voluntariat, Ministerul Mediului şi ANRE au ignorat apelul disperat al celor aproximativ 500 de gospodării care rămân nemembrate în fiecare an.”
„În aprilie 2024, Asociaţia Energia Inteligentă a prezentat rezultatele unui inventar al locuinţelor din România care nu sunt conectate la energia electrică şi a creat Registrul Electronic Naţional al Gospodăriilor fără Energie Electrica din România (RENGEER).” Conform unui comunicat de presă al asociației de specialitate, s-a constatat că există 5.494 de gospodării fără acces la energie electrică, unde trăiesc 11.611 persoane, dintre care 4.777 sunt minori sub 18 ani.
Potrivit acestei surse, 87% din totalul locuinţelor fără energie electrică nu au un cadastru, ceea ce face dificilă abordarea instituţională a rezolvării acestei probleme. Mai mult, 64% dintre persoanele care locuiesc în aceste imobile au venituri estimate sub nivelul minim/persoană şi gospodărie în România.
De asemenea, mai mult de jumătate dintre cazuri (53%) se confruntă cu dificultăți în a ajunge la proprietățile care nu au energie electrică, iar în 10% dintre acestea nu există niciun drum de acces.
După o completă evaluare, AEI a făcut unele propuneri de iniţiative, printre care se numără: Energie pentru Viaţă – un program de responsabilitate socială care facilitează accesul la energie electrică pentru casele aflate în locaţii greu accesibile sau fără căi de acces, şi care nu prezintă interes comercial pentru distribuitorii de energie – o activitate în care Ministerul Energiei este implicat activ; Extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice în mod viabil – o obligație impusă distribuitorilor de energie în cadrul celei de-a 5-a perioade de reglementare; și „Casa Verde pentru Sărăcie Energetică Extremă”.
Cu toate că Ministerul Mediului planifică lansarea unui nou program „Casa Verde” în următoarele 12 zile, acesta nu include nicio componentă pentru locuinţele care ar avea cu adevărat nevoie de fondurile oferite. Organizaţia AEI (Asociaţia Energie Inteligentă) a sugerat, în aprilie 2024, să se acorde sprijin financiar şi pentru casele permanente fără acces la energie electrică.
Din păcate, Ministerul Mediului a creat, din nou, un program care avantajează doar persoanele bogate (majoritatea beneficiarilor de până acum aveau venituri deasupra salariului mediu din România), cheltuind banii proveniţi de la persoanele sărace (care contribuie masiv prin diverse taxe la formarea acestor fonduri).
Asociaţia Energia Inteligentă a încheiat pe 31 august 2024 o nouă fază importantă de electrificare, aducând curent electric la nouă case dintr-un cătun din oraşul Câmpeni. În ultimii patru ani, am reuşit să electrificăm un total de 51 de imobile (39 de case, 10 stâne şi două refugii montane) în 25 de localităţi din cinci judeţe diferite.
Comentează pe FACEBOOK