vineri 21 martie 2025

Albinele si importanta lor pentru ecosistem

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Albinele sunt unele dintre cele mai utile insecte pentru omenire și lume. Ele nu doar ne ușurează viața, dar o fac și mai frumoasă, fertilă și satisfăcătoare. Putem învăța multe de la ele despre muncă grea, grija față de ceilalți, asumarea responsabilităților și organizarea eficientă a muncii.

Importanta albinelor pentru natura

Albinele sunt vitale pentru ecosistemul nostru, nu doar pentru producerea de miere, ci mai ales pentru polenizarea plantelor. Fără ele și acțiunea lor esențială, peste 80% din plantele de pe Pământ și 3/4 din culturile noastre agricole ar fi în pericol.

Studiile au demonstrat că arborii și plantele care sunt polenizate au o producție mai mare. În cazul albinelor, polenizarea se face în mod natural – florile plantelor atrag albinele cu nectarul lor dulce, iar când acestea se așează pe floare, își iau polenul și îl transportă la următoarea floare.

Astfel, o singură albina poate vizita peste 200 de flori pe zi, contribuind la o polenizare rapidă și eficientă a plantelor.

Albinele au un număr mare de subspecii (peste 20.000) din care 15 au fost „domesticite”. Aceste insecte trăiesc în comunități complexe numite roiuri, care au o ierarhie foarte bine stabilită, alcătuită din regină (matca), lucrătoare și trântori.

Regina trăiește între 3 și 5 ani și este singura care depune ouă: până la 2000 de ouă într-o singură zi.

Toate ouăle depuse vor deveni albine lucrătoare, iar cele nefertilizate devin trântori. Regina comunică cu celelalte albine prin feromoni.Fiecare regină și roiul său au o amprenta olfactivă proprie, unică.

Mai multe albine înseamnă mai multe păduri, căci numeroase specii de copaci depind de ele pentru polenizare.

Pădurile abundente ajută la prevenirea eroziunii solului și a inundațiilor și contribuie la îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm.

În afară de polenizare, albinele sunt utile și pentru noi, oamenii, prin produsele apicole pe care le produc – miere, polen, propolis, lăptișor de matcă, ceară și venin de albine.

Proprietățile benefice ale produselor apicole

Sunt tot mai multe studii care certifică faptul că tot ce produce o albină în stup este benefic și cu rol vindecător pentru om.

Cel mai cunoscut produs este mierea. În starea ei crudă, nefiltrată, este ușor asimilată de organism și este bogată în minerale, antioxidanți, probiotice și enzime.

albinele-miere
albinele-miere

De subliniat că mierea naturală este neperisabilă.

Polenul este considerat un aliment complet. Conține vitamina B9 și cei 22 de aminoacizi esențiali, fiind una din cele mai bune surse de energie si de proteine.

Propolisul este substanța cu care albinele își căptușesc stupul pentru a fi protejate de boli și intruși. Nu este de mirare că are virtuți medicinale deosebite, fiind antibacteriană, și ne susține sistemul imunitar.

Lăptișorul de matcă este un superaliment. Sintetizat de albinele infirmiere tinere din polen si miere, era considerat în trecut cu veleități magice, cel mai probabil datorită complexității sale nutriționale.

Păstura mai este numită de apicultori și pâinea albinelor. Este un produs  rezultat printr-un proces complex de fermentare a polenului.

Păstura are proprietati mult mai valoroase decât ale polenului (după unele studii de 3 ori mai mare).

Datorită conținutului mai mare în glucide simple, vitamina K, enzime și aminoacizi, precum si a acidității sporite ce o face ușor de asimilat.

Ceara este ultimul produs al albinelor. Se folosește pentru crearea de lumânări și pentru impermeabilizarea textilelor, dar și ca bază pentru creme medicinale, având la rândul ei proprietăți medicinale.

Factori care favorizeaza declinul albinelor

Una dintre principalele cauze ale scăderii populațiilor de albine este industrializarea sectorului agricol. Schimbarea destinației terenurilor către agricultură a afectat în mod negativ numeroase specii de insecte și animale.

Agricultura modernă se bazează pe monocultivare și utilizarea intensivă a pesticidelor și insecticidelor.

Studiile au arătat că în polenul colectat de albine există peste 150 de substanțe chimice diferite, formând un „cocktail” periculos pentru sănătatea lor.

Mai mult, schimbările climatice perturbă legăturile sezoniere dintre albine și flori.

Pe măsură ce primăvara vine mai devreme, florile înfloresc mai devreme, dar este posibil ca albinele să nu fie prezente pentru a se hrăni cu ele.

În plus, chiar dacă florile înfloresc la momentele obișnuite, ele pot produce polen și nectar mai puțin hrănitoare în condiții meteorologice extreme.

O alta cauza este poluarea, care le afectează eficiența procesului de hrănire și, în consecință, polenizarea.

Albinele sunt esentiale pentru păstrarea echilibrului ecologic și a biodiversității în natură, cu un rol extrem de important pentru viața pe pământ și e nevoie ca fiecare dintre noi să contribuie la protecția sa.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro