HotNews.ro
Liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că nimeni nu a văzut soldați trimiși de Phenian în Rusia. El a acuzat că Occidentul și Ucraina „amplifică” situația, potrivit Euronews.
Lukașenko a susținut că toate părțile implicate în acest conflict, ar trebui „să se așeze la masa negocierilor fără nicio precondiție”.
„De ce amplifică acest lucru? Pentru a pune în cele din urmă presiune pe Uniunea Europeană și a introduce trupele NATO în invazia Rusiei în Ucraina”, a declarat Aleksandr Lukașenko la Conferința Internațională de la Minsk privind Securitatea Eurasiatică.
El a negat în repetate rânduri rolul Belarusului în invazia Rusiei în Ucraina, deși trupele ruse au folosit teritoriul Belarusului în asaltul eșuat asupra Kievului, când au traversat granița cu Ucraina din Belarus în februarie 2022.
Belarus a fost mereu un susținător al Rusiei. Regimul lui Lukașenko, numit „ultimul dictator al Europei”, a fost sancționat în mod repetat de către Occident. S-a întâmplat asta la alegerile din 2020, considerate frauduloase și din cauza represiunilor violente asupra opoziției politice.
Oficiali ai NATO confirmă prezența trupelor din Coreea de Nord
Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a confirmat Occidentului că Phenianul participă activ la războiul împotriva Ucrainei. El a mai susținut că mesajele de confirmare a implicării trupelor nord-coreene au fost transmise prin intermediul serviciilor de informații ale Rusiei.
„Două state sunt oficial în război împotriva Ucrainei. Armata este oficial implicată. Nu este vorba doar de transferul de obuze de artilerie, de asistență cu numărul corespunzător de rachete sau de implicarea personalului tehnic care lucrează în fabrici”, a adăugat Zelenski.
Aproximativ 3.000 de soldați nord-coreeni se află deja în regiunea Kursk din Rusia, conform serviciilor ucrainene de spionaj.
Luni, 28 octombrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și Pentagonul au transmis că Coreea de Nord a trimis trupe în Rusia pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei și le-a desfășurat în regiunea Kursk.
Până în prezent nu au existat ciocniri între militarii nord-coreeni și cei ucraineni, dar aceasta este „o chestiune de zile, nu de luni”, potrivit lui Zelenski.
Comentează pe FACEBOOK