joi 12 decembrie 2024

Nenorocire: incendiu devastator ajuns la 2 km de Cernobîl

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Incendiu devastator in zona Cernobîl

În urmă cu 10 zile, un incendiu devastator de pădure a izbucnit în zona de protecție a fostei centrale nucleare de la Cernobîl. Vorbim de un perimetru de peste 30 de km ce se întinde în jurul centralei unde în 1986 a avut lor teribilul incident radioactiv. Autoritățile ucrainiene s-au luptat cu focul în tot acest timp, însă fără succes. Presa rusă și ucrainiană a început de ieri să publice informații extrem de îngrijorătoare. Se pare că focul se află acum la circa 2 kilometri de centrala aproape abandonată și de depozite.

Alte știri din aceeași zonă vorbesc de o creștere mare a nivelului radiațiilor, după ce peste 100 de hectare de pădure ar fi fost mistuite de flăcări. Agenția de Informații Independentă din Ucraina (UNIAN) vorbește de o creștere de peste 16 ori a nivelului de radiații admis. Inclusiv un inspector ecologic guvernamental a recunoscut public acest fapt, însă la scurt a dezmințit propriile spuse.

Filmări de la fața locului

Dincolo de comunicarea trunchiată a autorităților de la Kiev, pe internet au început să apară filmări de la fața locului. Un cunoscut activist ucrainean, Yaroslav Yemelyanenko, preluat de o bună parte a presei locale susține că proporțiile dezastrului sunt ascunse și a postat un film edificator pe Internet.

Pripyat orașul Fantomă

În prezent, incendiul a ajuns la Pripyat (supranumit orașul Fantomă) care este situat la doi kilometri depărtare de instalația de depozitare a deșeurilor radioactive Pidlisnyy, ce adăpostește cele mai puternice deșeuri de radiații din întreaga zonă Cerrnobîl. „Incendiile de la Cernobîl s-au extins pentru a zecea zi și, în ciuda activității salvatorilor, focul se mișcă liber ajutat de vânt, iar orașul Pripyat  și cele mai periculoase obiecte din Zona de Excludere sunt extrem de expuse”, relatează activistul.

Cerbobîl se situează la doar 600 kilometri de București

Pentru cei care nu știu, Cerbobîl se situează la doar 600 kilometri de București, în linie dreaptă. În 1986, aici a avut loc o explozie de proporții ce a dus la cel mai mare dezastru nuclear din istorie. Generații întregi au suferit de pe urma radiațiilor și nici până astăzi zona nu a fost complet izolată și igenizată. În prezent, Pădurea Roșie din partea de Vest a centralei este cea care arde. Mai jos aveți o hartă edificatoare cu zona de risc, publicată tot de presa din Ucraina.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro