Animale de companie –cele mai indrăgite animăluțe de casă
În ultimii ani, categoria de animale de companie s-a extins pentru a include tot mai multe viețuitoare, însă câinii și pisicile continuă să fie cele mai apreciate prezențe în casele oamenilor.
Animalele de companie sunt o opțiune excelentă pentru a aduce în casă o prezență jucăușă și afectuoasă. În plus, studiile arată că, dacă aștepți venirea pe lume a unui bebeluș și ai deja un animal de companie, nu trebuie să îți faci griji.
Schimbările care vor apărea nu necesită renunțarea la acesta. Expunerea timpurie a copilului la câini și pisici reduce riscul de a dezvolta alergii mai târziu. Primul an de viață este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a sistemului imunitar al copilului.
Tinerii care au crescut alături de pisici în primul an de viață au de două ori mai puține șanse de a dezvolta sensibilitate la animale mai târziu, comparativ cu cei care nu au avut contact cu acestea. Academia Americană de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului recomandă părinților să le permită celor mici să crească alături de un animal de companie.
Beneficiile psihologice sunt numeroase: un copil care învață să aibă grijă de animalul său și să-l trateze cu blândețe și răbdare va învăța să își trateze la fel și semenii.
Animale de companie-pisici
Pisicile se numără printre cele mai populare și iubite animale de companie. Sunt afectuoase, jucăușe și istețe, mereu dornice de interacțiune. O pisică domestică trăiește, în medie, aproximativ 15 ani și este un excelent partener de joacă. In prezent, în întreaga lume, există peste 500 de milioane de pisici domestice. Ele nu necesită îngrijiri speciale: o litieră curată, apă și mâncare sunt suficiente pentru a le menține fericite. Totuși, este recomandat să le perii regulat, mai ales în perioada de năpârlire, pentru a reduce cantitatea de păr din casă.
Animale de companie – câini
Pe lângă pisici, câinii continuă să fie printre cele mai îndrăgite animale de companie la nivel global. Conform Federației Chinologice Internaționale, există în prezent 339 de rase de câini. Fie că ne referim la câini de talie mare, de talie mică, câini de pază sau câini renumiți pentru frumusețea lor, îngrijirea corespunzătoare este esențială pentru sănătatea și bunăstarea acestora. Spre deosebire de pisici, câinii necesită mai multă atenție și timp, iar dacă locuiești la apartament, va trebui să iei în considerare plimbările zilnice, de mai multe ori pe zi.
Animale de companie–hamster
Micul hamster ocupa locul trei cele mai apreciate animale de companie, după câine și pisică. Hamsterul este mic, pufos și tare simpatic, dar are nevoie să fie îngrijit pentru a rezista cât mai bine în captivitate.
Cel mai obișnuit hamster de companie, hamsterul sirian, cunoscut și sub numele de hamster ursuleț sau hamster auriu, crește de obicei până la aproximativ 15 cm lungime.
Animale de companie–Șopârlele Gecko
Șopârlele Gecko variază în aspect și dimensiune, în funcție de subspecia din care provin. Cel mai mic gecko, și totodată cea mai mică șopârlă din lume, este gecko pitic, care ajunge la o lungime de doar 1,6 centimetri și cântărește aproximativ 120 mg. Deși nu sunt întâlnite frecvent în România, în ultimii ani au fost observate în diverse zone ale țării.
Animale de companie–Papagalii
Există peste 300 de rase de papagali, variind semnificativ ca dimensiune și aspect. Printre aceștia se numără și papagalii vorbitori, care pot imita multe cuvinte și sunt populari ca animale de companie. Totuși, papagalii nu sunt potriviți pentru toată lumea; sunt gălăgioși și necesită multă atenție. Este important ca toți membrii familiei să fie de acord cu această alegere, deoarece papagalii reprezintă o investiție pe termen lung. De asemenea, ei nu se împacă bine cu copiii mici din cauza zgomotului și mișcărilor bruște care îi pot speria.
Comentează pe FACEBOOK