marți 28 noiembrie 2023

Apa contaminată de la Fukushima, deversată în ocean

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Apa contaminată de la centrala de la Fukushimava fi deversată în ocean, au anunțat, miercuri, oficialii japonezi.

Guvernul japonez a decis încă din aprilie să deverseze în ocean, începând din 2023, această apă rezultată din ploi, ape subterane sau injectări necesare pentru răcirea nucleelor reactoarelor nucleare care s-au topit după giganticul tsunami din 11 martie 2011. S-a pus astfel capăt celor şapte ani de dezbateri pe această temă.

Până acum s-au strans 1,27 milioane de tone de apă contaminată, depozitate în peste o mie de cisterne pe locul centralei.

Japonezii promit că apa „va fi tratată în prealabil”, respectiv filtrată pentru a elimina majoritatea substanţelor radioactive (radionuclizi). Rămâne însă tritiu, care nu poate fi îndepărtat cu tehnicile actuale.

Apa va fi transportată printr-o conductă subacvatică cu un diametru de 2,5 metri care se întinde pe aproximativ un kilometru în ocean, a anunţat miercuri Tepco, operatorul centralei, adăugând că construcţia acesteia ar trebui să înceapă până în martie anul viitor, scrie Agerpres.

Soluția este contestată atât de pescarii și agricultorii din zonă, cât și de statele vecine. Cu toții se tem de contaminarea viețuitoarelor marine și a sănătății oamenilor care le consumă.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro