HotNews.ro
Cele mai multe incidente sesizate de misiunea Promo-LEX sunt încălcări ale secretului votului, precum fotografierea sau afișarea buletinului de vot, relatează publicația „Ziarul de Gardă” din Republica Moldova.
În total, în raportul întocmit pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, a numit 791 de incidente în secțiile de votare. Dintre acestea, 229 reprezină încălcări ale secretului votului: fotografierea buletinelor de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat; amplasarea defectuoasă a buletinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului.
Au mai fost constatate 127 de deficiențe la Sistemul informaţional automatizat de stat (SIAS „Alegeri”). Mai exact, suspendarea funcționării sistemului sau situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat.
De asemenea, au fost 65 de deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) și 19 cazuri în care s-a descoperit prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 de metri de la localul secției).
Alte incidente sesizate:
Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de m – 41 de cazuri.
Votarea nejustificată în grup – 17 cazuri.
Zvonuri, tentative sau situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de m al secției de votare pentru a determina votul alegătorilor – 8 cazuri.
Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 18 cazuri.
Alegători, aduși la urne cu microbuzul
Promo-LEX oferă și mai multe exemple de incidente la secțiile de votare din Republica Moldova și din diaspora.
În satul Corjova din raionul Dubăsari, „la ora 13:49 a sosit un microbuz, care de obicei se află pe ruta Dubasari -Molovata Noua. A fost plin cu alegători, aproximativ 20 alegători. Numărul de înmatriculare MDM 680. Toți alegătorii au intrat organizat în SV, dar microbuzul a parcat în preajmă. După ce alegătorii au ieșit, toți au plecat în aceeași direcție și peste câteva minute a plecat și microbuzul tot în acea direcție”.
Incidente similare au fost și la cele două secții de votare deschise la Moscova. „În zona străzii Sosnovaia, în apropiere de autogara Kotelniki, la aproximativ 26 km distanță de secțiile de votare 194 și 195, cetățeni moldoveni au fost aduși organizat cu autobuze. Această locație se află lângă stația de metrou Kotelniki, care este pe aceeași linie cu stația Kuzneții Most, unde sunt situate secțiile de votare. La momentul observației, pasagerii au fost debarcați și îmbarcați în două autobuze, cu numerele de înmatriculare Y787XH790 și X616OC790”.
Un caz similar a fost înregistrat și la Bruxelles. „Grupurile formate fiind de la 7 la 15 oameni care erau aduși la vot cu aceleași vehicule care nu aveau nici o inscripție de taxi cu șoferi care vorbeau limba română. Atât paza ambasadei cât și membrii de la intrare au confirmat că valurile de alegători erau aduși organizat cu transportul”, se menționează în raportul Promo-LEX.
Observatorii precizeză că votanții nu au oferit un răspuns întemeiat privind sosirea în grup organizat, iar membrii birourilor electorale nu au reacționat.
Pentru turul II al alegerilor prezidențiale, Misiunea Promo-LEX de Observare (MO) a delegat câte un observator pe termen scurt (OTS) în 614 secții de votare (SV), selectate pe baza unui eșantion stabilit de către o companie sociologică. În plus, în toate cele 30 de secții de votare unde și-au exercitat dreptul de vot alegătorii din regiunea transnistreană a fost repartizat câte un observator static.
Comentează pe FACEBOOK