miercuri 29 noiembrie 2023

Armata Israeliană are un Mesaj pentru Hamas

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Un individ care deține cetățenia atât română, cât și israeliană, a fost identificat ca fiind unul dintre ostaticii reținuți în Fâșia Gaza, a informat Ministerul român de Externe.

Între timp, forțele armate israeliene au anunțat că vor intensifica operațiunile în regiune și au emis un apel către populația din Gaza să se refugieze în sudul enclavei.

Această avertizare a fost dată în aceeași zi în care, pentru prima dată de la începerea conflictului dintre Israel și Hamas, a fost permis accesul a 20 de camioane cu ajutoare umanitare din Egipt către Fâșia Gaza.

O asemenea operațiune se preconizează pentru ziua de duminică.

Locuitorii din Fâșia Gaza au trecut printr-o altă noapte de coșmar. Rachetele lansate de forțele israeliene au lovit o piață într-o tabără de refugiați, situată în centrul enclavei. Zeci de persoane au fost rănite, inclusiv copii, și au fost transportate la spital.

Bombardamentul a avut loc imediat după ce Israelul a anunțat că intenționează să intensifice operațiunile militare în Fâșia Gaza, ca parte a următoarei faze a conflictului cu organizația Hamas.

Herzi Halevi, Șeful Statului Major al armatei israeliene: „Vom intra în Fâșia Gaza! Vom începe o misiune operațională și profesionistă pentru a distruge infrastructura și teroriștii Hamas. Gaza este complexă. Gaza este dens populată. Inamicul pregătește o mulțime de lucruri, dar și noi îi pregătim lucruri”.

Acest mesaj a fost confirmat mai târziu și de către purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. Când a fost întrebat dacă Israelul a suspendat o potențială operațiune terestră în Gaza datorită presiunilor americane, reacția oficialului israelian de la Tel Aviv a fost exprimată astfel.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Vom intra în următoarea etapă a războiului în condiţii care vor fi optime pentru noi, nu în funcție de ceea ce spune altcineva. Ne vom aprofunda atacurile pentru a minimiza pericolele pentru forţele noastre în următoarele etape ale războiului și, începând de astăzi, ne vom intensifica loviturile. Totodată, am făcut un nou apel la locuitorii din orașul Gaza, în mod special, să plece spre sud pentru siguranța lor și vom intra în următoarea etapă a războiului în cele mai bune condiții posibile”.

Sute de tancuri și vehicule blindate sunt deja la frontiera cu Gaza, gata pentru invazia terestră.

Jeremy Diamond, corespondent CNN în Ashkelon: „Am trecut pe lângă granița cu Gaza și am văzut mai multe grupări de tancuri, transportatoare blindate și buldozere, pe care forțele israeliene înaintea unei invazii terestre, pentru a curăța drumurile de potențiale dispozitive explozibile improvizate și de alte obstacole ieșite în cale”.

În plus, mai mulți zeci de mii de soldați așteaptă la graniță. Armata israeliană a difuzat imagini recente din timpul exercițiilor lor.

Cu toate acestea, organizația islamistă Hamas a stabilit condiții. Ei au anunțat că vor continua discuțiile privind soarta militarilor israelieni luați ostatici doar după ce Israelul va pune capăt operațiunilor militare în Fâșia Gaza.

Osama Hamdan, un oficial al grupării islamiste Hamas: „Pot să confirm faptul că vom colabora cu toți mediatorii implicați pentru a pune în aplicare decizia grupului de a închide cazul civililor luați ostatici, atunci când circumstanțele de securitate vor permite acest lucru”.

Un alt reprezentant al organizației Hamas a declarat că gruparea avea intenția să elibereze încă doi ostatici din motive umanitare, dar Israelul a refuzat să-i primească. Israelul a catalogat această acțiune drept „o declarație de propagandă”.

Într-un context separat, camioane cu ajutoare umanitare au fost permise să intre în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, numărul de camioane a fost limitat la 20, în ciuda așteptărilor de mai multe sute, iar punctul de trecere a frontierei Rafah, care nu este controlat de Israel, a fost deschis doar pentru o scurtă perioadă de timp. Situația din Fâșia Gaza rămâne una critică, cu resurse esențiale reduse, iar loviturile aeriene au provocat numeroase victime în ultimele două săptămâni. Combustibilul, în special, este o resursă desesperat de necesară pentru generatoarele electrice și pompele de apă, având în vedere că unele zone din Gaza se confruntă cu lipsa apei potabile.

„Câte alimente de la World Food Programme sunt în camioanele care au ajuns în Gaza? 60.000 tone metrice. Care ar ajunge pentru 40.000 de oameni într-o săptămână. Nu e mult, dar măcar este un început…”.

Oricum, convoiul de ajutoare care a reușit să ajungă în Fâșia Gaza reprezintă doar „o picătură în ocean” în comparație cu nevoile imense, conform Organizației Națiunilor Unite.

Pe de altă parte, summitul pentru pace de la Cairo s-a încheiat fără a obține progrese semnificative în privința situației din Gaza. În timp ce liderii arabi au condamnat atacurile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza, oficialii europeni au subliniat importanța protejării civilelor, dar din lipsa reprezentanților israelieni și americani de rang înalt, nu s-a putut ajunge la un acord pentru încetarea violențelor.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro