Curtea de Casație din Italia a decis sâmbătă predarea lui Ionel Arsene autorităților din România, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, care a salutat decizia magistraților italieni. Conform acesteia, hotărârea este definitivă, iar Ionel Arsene va fi predat în scurt timp autorităților din țară. Numai că avocații fostului președinte al CJ Neamț susțin că acesta nu poate fi extrădat în ciuda deciziei instanței supreme din Italia pentru că ar suferi de grave probleme neurologice și un risc ridicat de sinucidere. Ei cer acum de urgență CEDO să blocheze extrădarea clientului lor.
Un material publicat de Corriere della Calabria descrie pe larg cazul în care Ionel Arsene a fost condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență.
Avocații, avocatul profesor Alfredo Gaito și avocatul Mario Antinucci, susțin că Ionel Arsene este „persecutat” politic.
„Extădarea contrastează cu scopul reeducativ al pedepsei întrucât executarea în străinătate a pedepsei aplicate unei persoane care și-a stabilit ferm relațiile familiale și sociale în Italia ajunge să împiedice reintegrarea socială a individului, la sfârşitul executării pedepsei şi deci scopul reeducativ către care trebuie să vizeze sancţiunea”, spun avocații lui Arsene, potrivit NewsWeek.
Arsene suferă de patologii grave, inclusiv neuro-psihiatrice, iar acest lucru a fost constatat și documentat de consultanții apărării, dr.Nicolò Falchi Delitala , medic neuro-psihiatru la Spitalul S. Giovanni din Roma, dr. Roberta Russo, psiholog criminalist din Roma, specialist în observare științifică și tratament în circuitele penitenciare, Dr. Gian Francesco Mureddu, medic specialist cardiolog la Spitalul S. Giovanni din Roma.
„Totuși – subliniază întotdeauna avocații – este ignorat de Curtea de Apel Bari care nu a dispus o expertiză, deși sunt îndeplinite cerințele legale.”
Rămâne de văzut dacă CEDO va interveni pentru a bloca extrădarea lui Ionel Arsene în România.
Fostul preşedinte al CJ Neamţ, Ionel Arsene, a fost condamnat definitiv, pe 10 martie, de Curtea de Apel Braşov, la 6 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Comentează pe FACEBOOK