vineri 21 martie 2025

Breaking News: Avem șefi noi în Procuratura!

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a selectat noii șefi ai marilor Parchete. Gabriela Scutea va fi noul Procuror General al României. Urmașul Laurei Codruța Kovesi la DNA va fi Crin Bologa. La DIICOT a fost propusă Georgiana Hosu.

Predoiu a făcut o scurtă caracterizare a fiecăruia într-o conferință de presă, fără a face alte comentarii. Alegerile ministrului vor merge mai departe, pentru avizare, însă este de așteptat ca aceste nume sa rămână definitive.

 

Cine este Gabriela Scutea, propusă Procuror General

Fostă adjunctă a Laurei Codruța Kovesi pe când aceasta conduce Ministerul Public, Scutea era secretar de stat în Ministerul Justiției în momentul OUG 13 și este cea care l-a convins pe Florin Iordache să introducă un prag de 10 zile până la intrarea în vigoare a prevederilor, lucru ce a permis oprirea la timp a acestora în urma abrogării decise de Guvern ca urmare a protestelor masive de stradă.

Ea a mai candidat, fără succes, pentru funcția de procuror general și cea de șef al DNA, însă nu a fost pe placul fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, mai ales că Gabriela Scutea a fost unul dintre magistrații vocali care au protestat, inclusiv la Bruxelles, împotriva modificărilor PSD la legile Justiției.

Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestaţie şi cel mai solid dosar profesional depus dintre toţi candidaţii. O prestaţie aplicată, concretă, pertinentă şi plină de hotărâri. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaştere, viziune, forţă şi substanţă profesională. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate cele prezentate, acoperind complet atât partea de administraţie şi construcţie internă a Ministerului Public, cât şi partea de reprezentare externă. Cunoaşte bine MCV şi este foarte bine cunoscută a Bruxelles„, a afirmat Predoiu.

În perioada 1995-2006 a fost procuror în teritoriu, fiind, pe rând: procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea (nov. 1995-dec. 1997); procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov (dec. 1997- iun. 1998); procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov (iul. 1998-nov. 1999); prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov (nov. 1999-mai 2002); prim-procuror adjunct delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov (iun. 2002-aug. 2003); prim-procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov (aug. 2003-sept. 2004); procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov (oct. 2004-oct. 2005); procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov (oct. 2005-nov. 2006), potrivit Agerpres.
Din noiembrie 2006 până în mai 2013, a fost adjunct al Procurorului General (PÎCCJ), fiind responsabilă cu activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare; ordonator principal de credite (delegat) şi responsabilă cu implementarea programelor cu finanţare externă şi audit.

Din mai până în august 2013, a fost consilier al Procurorului General la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

A ocupat, de asemenea, poziţia de Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie (sept. 2013-ian. 2016), se mai arată pe site-ul just.ro.

În ianuarie 2016, a fost numită secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei.

 

Cine este Giorgiana Hosu, propusă șefă a DIICOT

Procuror-șef ajunct al direcției anti-mafie, Giorgiana Hosu are peste 20 de ani vechime în magistratură și a mai condus interimar DIICOT și în 2014 după demisia Alinei Bica și din vara lui 2019 după demisia lui Felix Bănilă.

DIICOT prezintă particularitatea anchetelor transfrontaliere şi prin aceasta a cooperării interinstituţionale interne şi externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpâneşte cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv şi prestaţia echilibrată, susţinută de o cunoaştere panoramică a problemelor şi a activităţii DIICOT„, a declarat Cătălin Predoiu.

Hosu a instrumentat mai multe dosare importante, între care se numără şi cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

Alte dosare instrumentate de procuror sunt: cel al omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie, cel al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”.

Hosu a candidat fără succes în 2015 la funcţia de procuror şef al DIICOT, pierzând competiţia în favoarea lui Daniel Horodniceanu.

Ulterior, în mai 2016, Giorgiana Hosu a depus o cerere la CSM prin care a solicitat încetarea activităţii la DIICOT, ea revenind la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Motivul pentru care Giorgiana Hosu a plecat în 2016 de la DIICOT a fost faptul că ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună, nu a mai propus-o pentru un nou mandat în structura de conducere a Direcţiei. Avea să revină în 2018 în DIICOT la propunerea lui Tudorel Toader.

Aceasta a fost implicată direct în Cazul Caracal fiind trimisă imediat după ce subiectul a explodat la fața locului pentru a coordona situația. Acest lucru s-a făcut în ciuda faptului că este specializată pe infracțiuni economice nicidecum pe dosare de crimă, răpire sau trafic de persoane, potrivit B1.ro.

De altfel, Giorgiana Hosu a insistat foarte mult în comunicarea publică pe infracțiunea de trafic de persoane pentru că altfel DIICOT nu avea competențe pe acest dosar, lucru ce a bulversat și mai mult presa. În cele din urmă, prin modificărea legii DIICOT a căpătat competențele necesare pentru a continua dosarul.

În 2016, soțul adjunctei DIICOT, Dan Hosu, a fost ridicat din casă de DNA pe motiv că ar fi săvârșit infracțiunile de trafic de influență, dare de mită, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.

 

Cine este Crin Nicu Bologa, propus șef al DNA

Crin Bologa este absolvent al Facultatii de Drept de la Cluj-Napoca.  Crin Nicu Bologa este procuror din Sălaj. Acesta a deţinut funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Potrivit declaraţiei sale de avere, procurorul are 7 terenuri în Sălaj. Cluj-Napoca şi Constanţa. În Cluj-Napoca sunt 2 apartamente şi în Zalău o casă de locuit.

În 1995, sălăjeanul și-a început cariera ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, pentru ca din 1999 până în 2005 să fie procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Până la începutul anului 2008, Bologa a condus DNA Cluj, funcție la care a renunțat invocând motive familiale, întorcăndu-se ca simplu procuror la Parchetul sălajean. Un an mai tarziu, a preluat șefia Secției Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al județului. A stat în funcție pănă în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea și ultimul mandat, pentru ca de atunci să fie adjunct al instituției.

 

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro