BREXIT. Noi restricții pentru cetățenii UE

Cetățenii UE vor trebui să se adapteze de la 1 ianuarie 2021 la realitatea Brexitului.

Astfel, din prima zi a anului viitor, britanicii vor fi consideraţi în Uniunea Europeană drept cetăţeni ai unei ţări terţe. Ei nu vor mai beneficia de libertatea de circulaţie pentru a lucra, a studia sau a se retrage la pensie pe teritoriul UE şi al statelor asociate (Norvegia, Islanda, Elveţia), potrivit Agerpres.

La rândul său, Regatul Unit va trata UE ca pe majoritatea “non-britanicilor”. Asta înseamnă că cei care justifică un statut de rezident în această ţară înainte de sfârşitul anului 2020 îşi vor păstra drepturile.

Dar, ca turiști, europenii vor putea intra pe teritoriul britanic doar pe baza cărţii de identitate până în octombrie 2021, dată de la care va fi necesar un paşaport, pentru sejururi de cel mult şase luni.

În cazul unei călătorii de afaceri,  europenii ar putea fi trataţi ca toţi cetăţenii ţărilor aşa-numite favorizate. Adică să aibă nevoie de un permis pentru a lucra, dar nu şi pentru a asista la o reuniune.

În acelaşi spirit, cetăţenii UE care vor beneficia de o ofertă de muncă în Regatul Unit vor trebui să demonstreze cunoaşterea limbii engleze. Va exista, de asemenea, un nivel al salariului fixat prin lege.

Dacă dorești să mergi la studii în UK, începând din ianuarie, vei avea nevoie de o viză pentru orice sejur universitar mai mare de 180 de zile. De asemenea, vor fi taxe de şcolarizare mai ridicate – de până la patru ori mai mari la medicină sau pentru anumite diplome universitare prestigioase.

Cu privire la imigrație, Regatul Unit va instaura un sistem pe puncte începând din 2021 care va face mai dificilă stabilirea cetăţenilor europeni în această ţară; vor fi luate în calcul vârsta, cunoaşterea limbii engleze şi situaţia resurselor financiare.

Comentează pe FACEBOOK