HotNews.ro
Bugetul ELCEN, principalul producător de energie termică din București, este mai mic cu aproximativ 23% față de estimarea de la începutul anului, potrivit unui proiect de rectificare aprobat miercuri de Guvernul României. Motivul? „Temperaturile neobișnuit de ridicate față de media ultimilor ani”, dar și plafonarea prețului la energie electrică, se arată în document.
ELCEN produce energie în cogenerare, adică energie termică și electrică în același timp. Cum cererea de energie termică a scăzut din cauza temperaturilor mai ridicate, a scăzut și cantitatea de energie electrică produsă, care aducea bani ELCEN.
„Față de bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pentru anul 2024, veniturile totale sunt estimate să scadă cu 23,39%, iar cheltuielile cu 23,79%, menținându-se însă același nivel de profit brut aprobat anterior de 54,341 milioane lei. Modificarea acestor elemente bugetare este cauzată de factori independenți de activitatea companiei. Respectiv diminuarea veniturilor obținute din vânzarea energiei electrice, ca urmare a implementării OUG nr. 27/2022 cu completările și modificările ulterioare și a unei cereri mai scăzute de energie în prima jumătate a anului, tendință care se preconizează a continua și în a doua jumătate a anului 2024. Producția de energie electrică este influențată de cea a energiei termice în cogenerare, cererea fiind redusă ca urmare a temperaturilor neobișnuit de ridicate față de media ultimilor ani”,se arată în anexele proiectului de hotărâre de Guvern.
De asemenea, a fost redusă și producerea de energie termică, tot din aceeași cauză.
„Reducerea veniturilor din vânzarea energiei termice, ca urmare a realizărilor în scădere înregistrate în perioada ianuarie-iunie 2024, cu o tendință similară prognozată pentru restul anului (producția și vânzarea de energie termică a fost redusă semnificativ, în principal, ca urmare a temperaturilor ridicate înregistrate în sezonul de termoficare față de media ultimilor ani)”, se mai arată în document.
În paralel, au scăzut și cheltuielile deorece din cauza temperaturilor mai ridicate în lunile de iarnă cât și în aprilie, octombrie, s-a făcut economie la gaze.
Per total, au fost diminuate veniturile la rectificare cu suma de 770 milioane lei, de la 3,29 miliarde lei la 2,52 miliarde lei. Cu aceeași suma au fost diminuate și cheltuielile totale.
Comentează pe FACEBOOK