marți 10 decembrie 2024

Cum vrea Câciu să scoată România din ‘paradigma sărăciei’

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, ne spune că, dacă vrem o Românie dezvoltată, trebuie să ieşim din „paradigma sărăciei”. Social-democratul a explicat că paradigma sărăciei include şi acel deficit de 3% cu orice preţ.

Ministrul Câciu: Dacă vrem o Românie dezvoltată, trebuie să ieşim din paradigma sărăciei

“Dacă vrem o Românie dezvoltată, trebuie să ieşim din paradigma sărăciei. Paradigma sărăciei este şi include în ea inclusiv acel deficit de 3% cu orice preţ.  O să încep abrupt cu această abordare ca să înţelegem unde suntem. De fiecare dată România, cel puţin de când a intrat în Uniunea Europeană, a înţeles tratatul de la Maastricht, deşi acesta a venit mult după dezvoltarea europeană. Nimeni n-a făcut analiza ţărilor dezvoltate, cum s-au dezvoltat şi pe ce deficite s-au dezvoltat Germania, Olanda, Franţa, Italia, Spania, dacă au avut 3%, dacă au avut 7%, dacă au avut 10%, dacă planul Marshall a afectat sau nu vreo traiectorie de deficit din acesta înţeles în tratatul de la Maastricht”, a afirmat Adrian Câciu, joi, la evenimentul News.ro – Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024.

Ministrul PSD mai spune că pentru a se încadra în deficitul de 3% România a tăiat întotdeauna de la investiţii, iar acest lucru a însemnat sisteme publice nefinanţate.

“Am acceptat acest drum şi este un drum la care vom ajunge din nou, dar trebuie să şi acceptăm care este costul deficitului de 3%. Pentru că la o ţară care nu era dezvoltată, cum era România, acest deficit de 3% a însemnat să taie întotdeauna de la investiţii. Toţi din această sală sunt convins că cel puţin o dată, într- o luare de poziţii, aţi criticat de ce guvernul taie de la investiţii. Pur şi simplu pentru a se încadra contabil într-un deficit de 3%”, a transmis ministrul MIPE.

România a încheiat 2023 cu deficit bugetar de 5,68% din PIB

Execuția bugetului general consolidat pe anul 2023, conform datelor operative, s-a încheiat cu un deficit de 89,90 mld lei, respectiv 5,68% din PIB față de deficitul de 80,77 mld lei, respectiv 5,76% din PIB aferent anului 2022, arată execuția bugetului, publicată acum de Ministerul Finanțelor.

Proiectul Bugetului pe 2024. Deficitul bugetar, estimat la 5% din PIB

Deficitul bugetar pentru anul viitor este estimat la 86,6 miliarde de lei, adică 5% din PIB, potrivit proiectului legii bugetului de stat publicatîn transparenţă publică, potrivit news.ro.

Potrivit proiectului, Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 308.759,5 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 655.863,5 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 404.792,5 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 96.033,0 milioane lei.

CITIȚI ȘI: FMI, în România – Deficit bugetar de 6%. E nevoie și de alte reforme

CITI’I ȘI: COMISIA EUROPEANĂ: Economia României încetinește la 2,2%, iar deficitul va ajunge la 6,3% din PIB

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro