duminică 14 iulie 2024

Care este diferența între un profesor bun și un profesor excelent

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
Gala Merito 2023 premiază anual cei mai creativi profesori. Mircea Miclea, fost ministru al Educației, actual profesor la Universitatea „Babeș-Bolyiai” din Cluj a ținut un discurs în care a explicat care este diferența între un profesor bun și un profesor excelent.

Prima diferență stă în modul de predare.

„Un profesor bun este un profesor care are metode de predare foarte bune. Aplicând aceste metode de predare pe care le-a dobândit fie din experiența proprie, fie din didactici, metodici, diverse alte cercetări, te ajută să obții o performanță școlară bună sau foarte bună. Un profesor excelent e mai mult decât atât.

El nu predă doar curriculum explicit, curriculumul scris. El este un integrator din diferite curriculumuri”.

Mircea Miclea a vorbit și despre curriculumuri: „există o curriculă explicită, adică ce trebuie să predăm noi la școală la fiecare materie. Așa numit curriculum scris, explicit, oficial; un curriculum ascuns, așa se numește în literatura de specialitate, adică ce învață elevii când merg la școală, când stau pe coridoare, când se uită pe orar, la documentele școlare, când se uită la modul în care se face notarea, învață o grămadă de lucruri când interacționează între ei. Curriculumul retoric dat de faptul că diverși oameni politici, personaje care vorbesc despre teme care sunt abordate și în școală. Și ele creează un vector de învățare. Un alt curriculum, cel nul, adică ce nu predăm, fiindcă întotdeauna facem un decupaj, niciun curriculum nu poate surprinde toate cunoștințele relevante, inevitabil decupezi. Ei, aceste cunoștințe pe care nu le predai formează așa-numitul curriculum nul sau fantomă. Adesea, ce nu predăm e considerat neimportant.”

„Ce face un profesor excelent? Integrează curriculumurile acestea. Atunci când predă o temă, el nu se referă doar la ce e scris numai în programa oficială, el se gândește la ce știe elevul lui din tema respectivă din rețelele de socializare, din discuțiile cu colegii lui, din modul în care funcționează școală.” 

Miclea crede că rezultatele școlare nu trebuie să fie un deziderat:
„Ținta nu stă doar în rezultatele școlare foarte bune, ținta e un model mental relevant care rămâne după terminarea școlii, te influențează în alegerile de viață etc.

Sigur că predăm matematica și o predăm astfel încât să fie relevantă pentru viața sa cotidiană, dar elevul trebuie să învețe și spiritul matematicii. Matematica este o disciplină formală, nu putem preda doar despre ce e relevant în viața cotidiană, trebuie să predăm și despre algebre abstracte”, a mai spus acesta.

„Un profesor bun are multe proceduri prin care predă, metode. Și un profesor excelent utilizează proceduri, dar el pune deasupra procedurilor principiile și deasupra principiilor, oamenii. Asta este una dintre diferențe: să pui oamenii deasupra principiilor și procedurilor.”

Un profesor excelent „creează memorii emoționale”. „Atunci când predă asociază ceea ce predă cu o emoție, te face să simți ceva, să trăiești ceva, o emoție de curiozitate, de fascinație, de mândrie că în sfârșit ai înțeles problema aia care era dificilă. Împachetează ceea ce predă în emoții pozitive și avantajul este formarea unei memorii emoționale care se sedimentează mult mai bine în capul oamenilor și care contribuie la marile alegeri pe care le ai în viață”, crede Mircea Miclea.

Tot la capitolul predare s-a referit mai departe sociologul clujean: „Un profesor bun este un profesor care îți predă cunoștințele clar, sistematic, corect. Un profesor excelent nu-ți predă numai cunoștințe, ci și întrebările la care acele cunoștințe dau răspunsuri. Oare ce întrebare și-a pus Einstein când a elaborat această teorie. Prin ce metode a ajuns la această teorie? Dă sens cunoștințelor pentru că se raportează la întrebările din spatele lor și metodele prin care s-au produs.”

Și salariile proaste pot crea frustrări printre profesori.

„Vede că este un salariu foarte prost, mult prea slab față de munca și competențele pe care le are, vede că este inundat de birocrație, vede că salariul lui este același cu a celui mai slab profesor din școală și trăiește zilnic decepția că nu ai un fel de return al investmentului, că atât de tare te străduiești să predai și atât de puțin rămâne în capul ălora.” „A fi un profesor excelent este ca un act de iubire. Uneori bici nu mai ai niciun argument de ce iubești o persoană, dar o iubești. O predare excelentă e ca un act de iubire. Nu mai ai argumente de ce s-o faci, dar o faci”.

Foto: captură – Facebook.com Video

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro