sâmbătă 9 noiembrie 2024

Caz de meningită meningococică într-o școală din Ilfov: „Această boală poate ucide un om în 48 de ore”

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

S-a confirmat un caz de meningită meningococică într-o școală din județul Ilfov, a anunțat președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, Sandra Alexiu. Aceasta atrage atenția că niciun copil din clasă nu era vaccinat, deși tratamentul se decontează pentru anumite categorii de persoane.

 

Meningită meningococică: Această boală poate ucide un om în 48 de ore

 

„În una din şcolile din comuna unde sunt medic de familie este un caz confirmat de meningită meningococică, o boala produsă de o bacterie numită Neisseria Meningitidis (meningococ). Această boală poate ucide un om în 48 de ore. Persoane la risc: copiii mici sub 4 ani, adolescenţii, vârstnici, precum şi cei care lucrează în profesii riscante (medici) sau unele persoane imunocompromise”, a transmis Sandra Alexiu pe Facebook.

Medicul spune că sunt decontate vaccinurile pentru cei dintre cei aflaţi la risc şi vârstnici peste 65 de ani: „Pentru toţi ceilalţi vaccinurile se cumpără. Nu sunt ieftine, dar te protejează de moarte (în chinuri și în foarte scurt timp). Pentru persoanele aflate în contact cu cazul confirmat se face profilaxie cu anumite antibiotice pe o scurtă perioadă de timp. Antibioticul se administrează numai cu o rețetă eliberată de un medic. Azi am dat o singură rețetă, deși am anunțat părinții…Din clasa respectivă niciun copil nu era vaccinat cu vaccinurile disponibile…Daca nu ne vom trezi din această inconștiență care ne decimează copiii, vom avea generații întregi scurtate de la vârste fragede.”, a adăugat medicul de familie.

Vaccinul costă cât „6 pachete de țigări sau o sesiune de unghii semipermanente cu brizbrizuri”, a mai spus medicul.

 

Ce este meningita

 

Meningita este o infecție a membranelor ce protejează creierul și măduva spinării. Dacă nu este tratată rapid, boala poate evolua imprevizibil, iar în forme severe poate duce la septicemie sau chiar la deces. Meningita meningococică este transmisă de o bacterie. 

În cazul adulţilor, cel mai frecvent simptom de meningită este durerea de cap severă, care se produce în aproape 90% din cazurile de meningită bacteriană, urmat de rigiditatea cervicală (incapacitatea de a înclina capul înainte din cauza înţepenirii muşchilor cefei şi a tensiunii musculare sporite), potrivit Wikipedia. În general, prezenţa concomitentă a următoarelor trei semne este specifică bolii: rigiditate cervicală, febră subită şi stare mintală alterată; totuşi, cele trei semne nu se manifestă împreună decât în 44–46% din cazurile de meningită bacteriană. Dacă niciunul dintre cele trei semne nu este prezent, probabilitatea de meningită este extrem de redusă. Alte semne asociate frecvent meningitei includ fotofobia (intoleranţa la lumină puternică) şi fonofobia (intoleranţa la zgomot puternic). Adesea, copiii mici nu prezintă simptomele menţionate mai sus, ci doar o stare de iritabilitate, însoţită de o stare generală deteriorată. Fontanela (moalele capului) se poate inflama în cazul nou-născuţilor cu vârsta sub 6 luni. Alte simptome care deosebesc meningita de alte boli mai puţin grave în cazul copiilor sunt: durere la nivelul membrelor inferioare, extremităţile reci şi anomalii ale culorii pielii.

Rigiditatea cervicală se manifestă în 70% din cazurile de meningită bacteriană în rândul adulţilor. Alte semne ale meningismului includ prezenţa semnului Kernig sau a semnului Brudzinski. Pentru depistarea semnului Kernig, pacientul trebuie să se afle în decubit, cu coapsele şi genunchii îndoiţi la 90 de grade. În cazul persoanelor cu semn Kernig pozitiv, durerea limitează extensia pasivă a genunchilor. Semnul Brudzinski pozitiv constă în flectarea cefei care produce flexia involuntară a coapselor şi genunchilor. Deşi semnul Kernig şi semnul Brudzinski sunt utilizate frecvent pentru stabilirea diagnosticului de meningită, sensibilitatea acestor teste este limitată.Totuşi, acestea au o specificitate ridicată în cazul meningitei, manifestându-se rareori în alte boli. Un alt test, de accentuare a durerii de cap prin mişcare bruscă, ajută la stabilirea diagnosticului de meningită în cazul persoanelor cu febră şi cefalee. Pacientului i se cere să îşi rotească rapid capul pe plan orizontal; dacă mişcarea nu accentuează durerea de cap, probabilitatea ca acesta să sufere de meningită este scăzută.

Meningita provocată de bacteria Neisseria meningitidis (cunoscută sub denumirea de „meningită meningococică”) poate fi deosebită de alte forme de meningită prin faptul că poate debuta cu purpură, cu evoluţie rapidă. Purpura este o erupţie de pete roşii, mici, neregulate, hemoragice („peteşii”) în zona toracelui, pe membrele inferioare, membranele mucoase, conjunctivă şi (ocazional) pe palme sau pe tălpi. Leziunile nu îşi schimbă culoarea, roşeaţa nedispărând prin apăsare cu degetul sau cu un pahar din sticlă. Deşi purpura nu este neapărat prezentă în cazul meningitei meningococice, simptomul este caracteristic acestei boli; totuşi, poate apărea în cazul meningitei provocate de alte bacterii. Alte simptome care pot oferi indicii privind cauza meningitei sunt cele care însoţesc boala „mână-gură-picior” şi herpesul genital, ambele afecţiuni fiind asociate cu diverse forme de meningită virală.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro