Potrivit judecătorului CCR Iulia Scântei, principiul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, stipulat în Constituţie, trebuie să fie o obligaţie pentru toate partidele politice care participă la alegerile locale, europene şi parlamentare cu liste proprii. Această garanţie este esenţială pentru promovarea unei societăţi echitabile şi demne de încredere.
La şedinţa de astăzi a CCR s-au purtat dezbateri intense, însă la final am fost încântaţi să vedem că când există determinare, credinţă în principii şi argumente solide, se pot remedia problemele care afectează viaţa oamenilor. Legile nedrepte pot fi corectate și lucurile bune apărate.
Iulia Scântei a subliniat importanța principiului egalității de șanse între femei și bărbați, garantat prin Constituție. Ea a declarat că această obligație rămâne valabilă pentru toate partidele politice în timpul alegerilor locale, europene și parlamentare, dacă acestea au propria lor listă de candidați. Această declarație a fost făcută marți seară pe contul său de Facebook.
CCR a confirmat recent că este constituțională cerința ca listele de candidați pentru alegerile locale și județene să asigure o reprezentare egală a femeilor și bărbaților. Această decizie se aplică cu excepția situațiilor în care lista conține un singur candidat.
„De aceea, partidele nu pot prezenta liste de candidați compuse exclusiv din femei sau exclusiv din bărbați, deoarece este necesară reprezentarea ambelor sexe pe o listă, chiar dacă nu toți se află în poziții eligibile”, a explicat judecătorul constituțional.
![constitutia - Jurnalist.ro CCR](https://jurnalist.ro/wp-content/uploads/2024/07/constitutia.jpg)
Potrivit lui Scântei, această condiţie a fost stabilită de legile care reglementează alegerile locale, europarlamentare şi parlamentare pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Aceste legi sunt valabile în prezent şi pentru viitoarele alegeri din aceste domenii.
„CCR a respins cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate formulată în 2020 de filiala unui partid politic. Filiala a argumentat că nu are membri femei, că femeile nu sunt interesate de politică sau s-au retras de pe listă, că statul impune forțat egalitatea și că discriminează pozitiv bărbații, limitând dreptul acestora de a fi aleși în consiliul local din cauza lipsei femeilor pe lista de candidați. Autorul excepției a ignorat faptul că principiul alegerii femeilor în consiliile comunale și județene a fost recunoscut în România Mare prin Constituția din 1923. Conform Legii pentru organizarea administrativă din 3 august 1929, la alegerile municipale, comunale și județene din 1930, peste o sută de femei au devenit consiliere în întreaga țară, iar două femei au fost alese primar în comunele Cobia-Dâmbovița și Negrești. Personalități importante pentru mișcarea de emancipare feminină, precum Ella Negruzzi, Calypso Botez, Ortansa Satmary, Sarmiza Bilcescu-Alimăneștianu și Maria Pillat, au candidat pe listele partidelor de atunci,” a adăugat Iulia Scântei.
Potrivit deciziei CCR, lupta îndelungată pentru egalitate electorală între femei şi bărbaţi a fost un succes și continuă să fie respectată de către instanţa constituțională. Această hotărâre este o puternică garanție că sforile atâtor generații de femei nu au fost în zadar.
Comentează pe FACEBOOK