sâmbătă 22 iunie 2024

Ce a discutat Iohannis cu Zelenski și ce i-a promis șeful statului

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o discuţie telefonică cu preşedintele Ucrainei Volodîmîr Zelenski. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii şi evaluări cu privire la situaţia de securitate din Ucraina şi din regiune, în special la Marea Neagră, iar şeful statului l-a asigurat pe peşedintele Volodîmîr Zelenski de continuarea sprijinului ferm al ţării noastre pentru Ucraina, mai transmite Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat condamnarea de către România a recentelor atacuri brutale intensificate ale Rusiei asupra Ucrainei, în special asupra infrastructurii civile, potrivit comunicatului de presă.

Cei doi au discutat şi despre dezvoltarea relaţiei bilaterale şi priorităţile în acest sens pentru anul 2024, în special proiectele transfrontaliere de interes reciproc şi dorinţa comună de a avansa substanţial în procesul de stabilire a unui Parteneriat Strategic între cele două ţări, conform deciziilor luate cu prilejul recentei vizite a Preşedintelui Volodîmîr Zelenski la Bucureşti, în octombrie 2023, şi conform Declaraţiei Comune semnate atunci de cei doi şefi de stat. În acest context, Preşedintele României a salutat progresele referitoare la recunoaşterea de către Ucraina a inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, ca urmare a celor convenite de cei Preşedinţi în octombrie 2023, şi a subliniat importanţa respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a continuării unui dialog bilateral constructiv, transparent şi principial între cele două ţări pe toate dosarele de interes reciproc.

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul ucrainean au discutat şi despre sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei, şeful statului felicitând Ucraina pentru decizia istorică luată în luna decembrie 2023, în cadrul Consiliului European, de deschidere a negocierilor de aderare, mai indică sursa citată.

Preşedintele Volodîmîr Zelenski a mulţumit în mod deosebit lui Klaus Iohannis pentru sprijinul valoros şi susţinerea acordate de şeful statului român personal şi de România în atingerea acestui obiectiv.

Cei doi oficiali au mai discutat despre parcursul euroatlantic al Ucrainei şi despre priorităţile la nivel aliat din acest an, precum şi despre continuarea sprijinului relevant pentru Ucraina, inclusiv în contextul pregătirii Summitului NATO de la Washington.
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro