Boala infecțioasă mpox, indiferent dacă este vorba de noua tulpină sau cea anterioară, nu este noul COVID, a declarat marți Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Reuters. Totuși , această boală se răspândește foarte repede și a ucis cel puțin 450 de persoane în Republica Democrată Congo.
Mpox – ce este și cum se răspândește
Mpox este cauzată de un virus din aceeași familie cu variola, dar este, de obicei, mult mai puțin dăunătoare. Inițial a fost transmisă de la animale la oameni, dar acum se transmite și între oameni, potrivit BBC News.
Simptomele inițiale includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate și dureri musculare.
Odată ce febra scade, poate apărea o erupție cutanată. Erupția, care poate provoca mâncărime sau durere extremă, se modifică și trece prin diferite stadii înainte de a forma o crustă, care mai târziu cade.
Infecția poate dispărea de la sine și durează între 14 și 21 de zile, dar în unele cazuri este fatală, în special pentru grupurile vulnerabile, inclusiv copiii mici. În cazurile grave, leziunile pot afecta întregul corp, în special gura, ochii și organele genitale.
Mpox este cel mai frecvent întâlnită în satele izolate din pădurile tropicale ale Africii de Vest și Centrale, în țări precum Republica Democrată Congo (RD Congo), unde este prezentă de mulți ani, scrie Pro TV.
Mpox nu este noul COVID, asigură OMS Europa
„Așadar, vom alege să implementăm sistemele pentru controlarea și eliminarea mpox la nivel global? Sau vom intra într-un alt ciclu de panică și neglijență?”, a întrebat el retoric.
„Cum răspundem acum și în anii care vor urma va fi un test critic pentru Europa și restul lumii”, a adăugat Hans Kluge.