CEC Bank, banca statului român, a postat pe pagina sa oficială un ghid extrem de util în lupta cu tentativele de fraudă bancară. Frauda online sau actul de tip phishing este o modalitate de păcălire a victimelor cu scopul de confirmare/colectare de date sau de a obține bani ilegal. Poți primi aceste mesaje prin diverse canale, de la e-mail, SMS, rețele sociale, apeluri telefonice de la persoane care pretind a fi angajați ai băncii sau intermediari din partea băncii sau a altor instituții renumite. Persoanele cu un grad ridicat de risc în fața acestor infractori sunt cele în vârstă. Există însă numeroase cazuri în care victimele au fost și din rândul tinerilor.
Cum identifici o tentativă de fraudă
Pentru protecția clienților în mediul online, CEC Bank folosește instrumente care ajuta la identificarea cât mai rapidă a tentativelor de fraudă și acționează pentru eliminarea rapidă a paginilor web false care sunt create cu scopul de a induce în eroare clienții băncii.Este esențial ca oamenii să fie atenți la următoarele aspecte:
Comunicarea oficială CEC Bank este trimisă întotdeauna de la o adresa de tipul: @cec.ro.
Nu se folosesc niciodată @gmail, @yahoo sau alte servicii gratuite de e-mail pentru a trimite e-mailuri.

SMS-ul primit de tine conține elemente de mai jos:
- O adresă URL scurtată, de ex. începând cu https://bit.ly/ pentru a ascunde destinația finală a link-ului.
- Numărul expeditorului nu este vizibil, în schimb găsești un nume generic precum „Credit”.
- Numărul de telefon începe cu un prefix de țară, în afara teritoriului României
Contul de Social Media care te-a abordat conține elemente de mai jos:
- Îi lipsește un semn de verificare (de exemplu, nu există logo-ul CEC Bank) sau o imagine de profil neadecvată și o imagine de fundal.
- Încearcă să continue comunicarea printr-un canal criptat, cum ar fi WhatsApp.
- Este destul de nou.
- Oferă servicii care nu se află în oferta CEC Bank, nebancare.
CEC Bank ne spune cum ne protejăm
Nu da curs mesajelor suspecte, indiferent de forma sub care le primești. Îți reamintim că banca nu te va contacta niciodată pentru a-ți cere să confirmi useri și parole. În schimb, îți vom cere date personale pentru a-ți confirma identitatea atunci când ne contactezi tu.
Atenție la mailuri și mesaje! Verifică expeditorul – vei descoperi că adresele de email doar seamană și nu sunt cele oficiale. Fii atent la greșeli de redactare frecvente în cazul phishing-ului.
Atenție la atașamente! Evită să accesezi link-uri sau atașamente din e-mail-uri suspecte. Folosește o soluție de securitate (antivirus) actualizată
Protejează-ți datele! Nu transmite nimănui datele cardurilor tale: număr card, CVV, PIN, useri și parole. Nu confirma tranzacții cu cardul pe care nu le-ai inițiat tu.
Citește și: https://jurnalist.ro/carduri-virtuale-direct-din-aplicatia-cec-de-mobile-banking/
Comentează pe FACEBOOK