vineri 14 iunie 2024

Centralele de apartament, interzise în UE

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Centralele de apartament vor fi interzise complet în Uniunea Europeană (UE). Directiva a fost adoptată, marți, în Parlamentul European.

Parlamentul European interzice centralele de apartament 

Marți, Parlamentul European a adoptat Directiva privind schimbările climatice, care vizează eliminarea treptată a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Această decizie interzice subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili începând din 2025 și încurajează adoptarea sistemelor de încălzire hibride. 

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European, arată ziarul Adevărul.

Potrivit noilor reglementări, toate clădirile noi trebuie să aibă emisii zero începând din 2030, iar cele ocupate sau deținute de autoritățile publice trebuie să atingă acest obiectiv începând din 2028. Directiva impune și renovarea unui procent specific de clădiri cu performanțe energetice slabe până în 2030 și 2033, respectiv.

În ceea ce privește centralele termice de apartament, statele membre trebuie să ia măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și să elimine treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire până în 2040. Această măsură vine ca parte a eforturilor de a reduce impactul clădirilor asupra mediului și de a încuraja utilizarea surselor de energie regenerabilă.

CITITI SI: Ministrul Mediului: Fără centrale de apartament

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro