Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, după consultărilor de la Cotroceni, că nu va susține crearea unei majorități în jurul unui candidat PSD pentru funcția de premier.
Totodata, el a subliniat ca UDMR își dorește alegeri anticipate, dar nu organizate în aceeași zi cu cele locale.
„I-am spus presedintelui care este punctul nostru de vedere legat de situatia politica. Am spus ca nu vom constitui o majoritate in jurul candidatului PSD la premier, votul pe motiune a fost pentru ca nu vrem alegeri pentru primari in doua tururi. I-am spus si ca nu avem propunere pentru premier”, a spus Hunor.
La rândul său, deputatul PMP Marius Pașcan a declarat că Partidul Mișcarea Populară este împotriva alegerilor anticipate, afirmând că primează nevoia de stabilitate a ţării.
„Sunt câteva luni până la alegerile locale. Cred că tocmai din acest motiv nu există justificat un temei rezonabil, raţional pentru a forţa alegeri anticipate. Noi pledăm pentru alegeri la termen, dar nu ne ferim, nu ne temem de posibile alegeri anticipate. Noi pledăm pentru alegeri la termen. (…) Primează nevoia de stabilitate a ţării. Câtă vreme colegii parlamentari de la alte formaţiuni politice, în special parteneri ai noştri din guvernarea de până acum, au susţinut că votează împotriva propriului guvern, nu avem cum să consimţim la un astfel de demers, ar fi descalificant pentru PMP. Noi rămânem consecvenţi angajamentelor pe care le-am asumat”, a mai spus deputatul PMP.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE nu dorește alegeri anticipate.
„Constituția prevede niște pași care sunt extrem de anevoioși și consumatori de timp. Drumul până la anticipate este de patru luni de zile și creează consecințe extrem de nefavorabile. Constitiția României a fost gândiă să facă cât mai dificilă această soluție.
Administrația în astfel de cazuri se blochază, cetațenii vor trebui săaștepte. Consecințele economice sunt la fel de preocupante, vor fi presiuni pe cursul de schimb, pe domeniul economic. I-am spus președintelui că această soluție mi se pare una nepotrivită, mai ales că economia de timp e mică, de câteva luni. O tevatură inutilă”, a declarat Tăriceanu.
De asemenea, preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis să-l desemneze pentru funcţia de premier pe Remus Pricopie, care să formeze un guvern de uniune naţională.
„Propunerea noastră a fost domnul Remus Pricopie, însă nu pentru un guvern PSD – Pro România, ci pentru un guvern de uniune naţională, în care domnul Pricopie să-şi aleagă miniştrii cu care să ne treacă peste o perioadă evidentă de criză politică, care poate însă degenera şi într-o criză economică şi socială. Pentru că prelungirea situaţiei actuale (…) înseamnă că în perioada următoare nu se pot adopta acte esenţiale, rectificare bugetară, de exemplu”, a declarat Ponta.
Comentează pe FACEBOOK