vineri 21 martie 2025

Cherecheş, condamnat la 5 ani de închisoare, adus în România

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Cătălin Cherecheş, fostul primar al municipiului Baia Mare, condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, este în drum spre România din Germania.

Foto: Poliția germană

Cherecheş a fost extrădat din Germania și este în drum spre România

 

Avocatul lui cătălin Cherecheş, Răzvan Doseanu, a declarat pentru News.ro că, în conformitate cu documentul oficial transmis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor către autorităţile germane, fostul primar ar urma să fie dus la Penitenciarul Rahova pentru perioada de carantină de 21 de zile, ulterior la Aiuid şi apoi la Baia Mare. Avocatul a va continua, alături de clientul său, unele demersuri judiciare, menţionând contestaţie în anulare la Curtea de Apel Cluj.

„Dacă se respectă documentul oficial transmis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor  către autorităţile germane, atunci când au oferit acesle garanţii privind condiţiile de detenţie, atunci ei spuneau că va fi dus la Penitenciarul Rahova pentru perioada iniţială de carantină de 21 de zile, ulterior la penitenciarul Aiud şi după o perioadă de aproximativ un an de zile, la penitenciarul din Baia Mare”, a declarat pentru News.ro avocatul lui Cătălin Cherecheş, Răzvan Doseanu. 
Întrebat dacă i s-a comunicat în ce regim ar urma clientul său să execute pedeapsa privativă de libertate, Doseanu a explicat că o decizie în acest sens nu a fost luată. 
„Asta va stabili ANP-ul în momentul în care va ajunge, va face carantina, se vor face calculele pe perioada care trebuie dedusă, e vorba de acea perioadă de arest preventiv, la domiciliul din cursul procesului penal, plus perioada de la momentul la care a fost încarcerat în Germania şi până la momentul aducerii în ţară”, a arătat avocatul. 

Acesta a precizat că va continua, alături de clientul său, unele demersuri judiciare, atât pe plan intern cât şi pe plan extern.

„Pe plan intern este o contestaţie în anulare la Curtea de Apel Cluj, care are următorul termen de judecată în 5 aprilie. E o contestaţie înregistrată mai demult, nu e ocazionată de aducerea în ţară a domnului Cherecheş”, a precizat Răzvan Doseanu. 
Întrebat care este starea de sănătate a clientului său, avocatul a răspuns că nu doreşte să intre în astfel de detalii, subliniind că în cazul fostului primar nu a fost invocată starea de sănătate pe parcursul demersurilor care ţin de sistemul de justiţie.

Cherecheș, încarcerat la Rahova, anunță ministrul Justiției Alina Gorghiu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat marţi că fugarul Cătălin Cherecheş va fi adus în ţară, pe cale terestră, el urmând să fie încarcerat la sosirea în ţară la Penitenciarul Rahova, pentru 21 de zile, în carantină. Ea spus că acesta va sta cu alte două persoane, într-o cameră de aproximativ 19 mp, va beneficia de alimentaţie diversificată şi la un punct comercial din incinta unităţii. Penitenciarul în care îşi va ispăşi pedeapsa de 5 ani nu este o informaţie publică la acest moment, a mai spus ministrul.

”Fugarul Cătălin Cherecheş va ajunge foarte curând în România, pentru a executa pedeapsa de 5 ani de zile pentru infracţiuni de corupţie, mai exact infracţiunea de luare de mită”, a anunţat ministrul Justiţiei într-o conferinţă. Alina Gorghiu a precizat că acesta va fi adus în România pe cale terestră, escortat de poliţiştii din Germania şi la graniţă va fi preluat de poliţia română, iar traseul nu este unul public, pentru transferul său în siguranţă.

Ministrul Justiţiei a mai spus că Cherecheş îşi va executa pedeapsa într-un penitenciar cu regim închis, arătând că, pentru a pune în aplicare mandatul European de aducere, ministerul, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a oferit autorităţilor din Germania un set de garanţii cu privire la condiţiile din penitenciare.

”Cu privire la încarcerarea sa, va fi încarcerat, conform angajamentelor şi conform procedurilor, la Penitenciarul Rahova, pentru o perioadă de carantină şi observare de 21 de zile. Secţia în care va fi încarcerat este destinată persoanelor majore condamnate de gen masculin”, a precizat ministrul. Gorghiu a mai spus că majoritatea persoanelor extrădate din Germania şi-au executat perioada de carantină la Rahova şi ”nu este niciun element de noutate”.

”După perioada de carantină, persoana va fi transferată într-un alt penitenciar, în care îşi va executa pedeapsa. La acest moment, penitenciarul în care va executa pedeapsa nu este o informare publică”, a mai spus Alina Gorghiu, arătând că regula este ca penitenciarul să fie în proximitatea domiciliului persoanei condamnate.

”La Rahova, fugarul Cătălin Cherecheş va fi cazat cu maxim alte două persoane, într-o camera de aproximativ 19 mp, care include şi mobilierul şi patul, fără spaţiul destinatv grupului sanitar. Vorbim despre un penitenciar unde foarte recent au fost inaugurate încă 243 de locuri noi de cazare”, a spus ea, afirmând ăc nu se pune problema de condiţii precare de cazare. Fugarului Cherecheş i se va asigura pat individual, aşa cum se întâmplă cu fiecare deţinut, iar camera are mobilier, instalaţii de încălzire, utilităţi sanitare, cu acces la apă potabilă şi apă caldă, a mai spus Alina Gorghiu, precizând că acesta va beneficia de întreaga infrastructură a penitenciarului, alimentaţie diversificată, acces la un punct comercial din incinta unităţii, acces la publicaţii şi la asistenţă medicală.

”Îi vom asigura lui Cătălin Cherecheş toate drepturile prevăzute de lege, pentru că toţi sunt egali în faţa legii”, a mai spus ea.

Alina Gorghiu a declarat că prin colaborarea cu autorităţile germane, în 2022 s-au adus în ţară 221 de persoane din Germania în vederea executării pedepsei iar în 20203 au fost aduşi în România 183 de persoane. ”În 2024, din Germania am adus în România deja 46 de persoane”, a completat ea.

Cherecheș a reușit să fugă din țară, prin Vama Petea, cu câteva ore înainte de a fi condamnat

În noiembrie anul trecut, fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș a reușit să fugă din țară, prin Vama Petea, cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, el folosind cartea de identitate a unui văr.
Conform oficialilor Poliţiei, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea autovehiculului în care se afla Cherecheș în Ungaria.

 

Ulterior, șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis după ce primarul din Baia Mare a fugit din țară prin Vama Petea.

Astfel, Cătălin Cherecheș a îngroșat o vreme rândul fugarilor celebri din Italia. Tot în peninsulă se află Mario Iorgulescu, Alina Bica, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, omul de afaceri Dragoș Săvulescu sau fostul baron PSD de Neamț, Ionel Arsene.

CITITI SI: Refuzul lui Cătălin Cherecheş pentru Extrădarea Simplificată

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro