China a anunțat luni că firme din Olanda, Franța și Italia vor face obiectul unei investigații anti-subvenții, care vizează importurile de produse lactate din Uniunea Europeană. Decizia vine în urma votului acestor țări pentru impunerea de taxe vamale suplimentare pe vehiculele electrice importate din China. Această măsură este parte dintr-o reacție amplă a Beijingului la tarifele adoptate de Bruxelles.
În august, Ministerul Comerțului din China a declarat că va demara o anchetă antidumping asupra unor produse lactate importate din Uniunea Europeană, începând cu 21 august 2024. Această investigație a fost solicitată de China Dairy Association și China Dairy Industry Association, în numele producătorilor locali de lactate. Se estimează că investigația va dura până la 12 luni.
Detaliile acestei anchete au fost comunicate după ce, pe 4 octombrie, statele membre ale UE au votat pentru taxele suplimentare impuse vehiculelor electrice chinezești. Țările de Jos, Franța și Italia au susținut măsura, în timp ce Belgia s-a abținut de la vot.
Ministerul Comerțului din China a precizat că în cadrul investigației va colecta mostre de la companii precum Elvi Co Ltd (Franța), FrieslandCampina Nederland B.V., FrieslandCampina Belgium N.V. și Sterilgarda Alimenti SPA (Italia). Selecția firmelor s-a făcut pe baza volumelor de export, a tipului de produse și a distribuției geografice.
Potrivit datelor vamale chineze, Uniunea Europeană este al doilea mare furnizor de produse lactate pentru China, după Noua Zeelandă. În 2023, exporturile de produse lactate din UE către China au atins valoarea de 1,7 miliarde de euro, conform Eurostat.
În septembrie, Comisia Europeană a decis să inițieze o acțiune în fața Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), contestând investigația anti-subvenții lansată de China. Este pentru prima dată când UE a contestat o investigație într-un stadiu atât de timpuriu. Comisia Europeană a susținut că această acțiune a fost motivată de practica repetată a Chinei de a iniția măsuri de apărare comercială pe baza unor acuzații nefondate și dovezi insuficiente.
„Prin această contestație, UE își respectă angajamentele de a apăra interesele industriei lactatelor din blocul comunitar, precum și Politica Agricolă Comună (PAC), împotriva procedurilor abuzive”, se arată într-un comunicat al Executivului european.
UE urmărește îndeaproape desfășurarea anchetei chineze și cooperează cu producătorii europeni de lactate și autoritățile naționale din statele membre. Consultările solicitate de UE reprezintă primul pas în procedura de soluționare a litigiilor conform regulilor OMC. Dacă nu se ajunge la o înțelegere, UE ar putea cere formarea unei comisii OMC pentru a analiza cazul.
Executivul european a reafirmat că programele de subvenții sunt conforme cu normele internaționale și nu cauzează prejudicii industriei lactatelor din China. Analiștii consideră că această investigație evidențiază intenția Chinei de a răspunde suprataxelor impuse de UE pe vehiculele electrice produse în China. Sectoarele agriculturii și alimentației sunt adesea primele vizate în războaiele comerciale internaționale.
Comentează pe FACEBOOK