duminică 14 iulie 2024

China, lider mondial în energie eoliană și solară

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Potrivit unui raport al Global Energy Monitor din iulie, China deține o capacitate dublă de energie solară și eoliană față de restul lumii, cu 180 GW de energie solară și 159 GW de energie eoliană. Aceste date au fost monitorizate și înregistrate de organismul care se ocupă cu infrastructura, utilizarea și resursele energetice.

Potrivit Global Energy Monitor, numărul de 339 GW depăşeşte semnificativ construcţiile actuale de infrastructură a Statelor Unite în valoare de 40 GW.

Un nou raport se concentrează asupra proiectelor de energie solară din China cu o capacitate de 20 MW sau mai mare şi sugerează că volumul total al capacităţilor de energie solară aflate în construcţie ar putea fi mult mai mare. Aceasta se datorează faptului că instalaţiile de energie solară mici reprezintă aproximativ 40% din capacitatea solară a ţării. Aceste cifre demonstrează eforturile semnificative ale Chinei pentru promovarea energiei solare ca sursă importantă de electricitate.

Se estimează că capacitatea de producţie a energiei regenerabile în curs de construcție în China va fi suficientă pentru a alimenta întreaga Coree de Sud, conform datelor furnizate de GEM. Această expansiune semnificativă ar putea ajuta la satisfacerea cererii din Coreea de Sud și la reducerea dependenței acesteia de sursele tradiționale de energie.

China
energie eoliana

Datele GEM arată că provinciile din nord-vest și nord continuă să domine în ceea ce privește instalațiile de energie solară și eoliană la scară mare. Cu toate acestea, tot mai multe panouri solare și vânturi gigantice se instalează în alte regiuni, precum sudul și centrul țării.

Panourile solare schimbă rapid peisajul în provincii precum Jiangsu (est), Henan (centru), Zhejiang (est) şi Anhui (est).

Aceste informații demonstrează poziția de lider a Chinei în producția globală de energie regenerabilă, în ciuda acuzațiilor aduse de Washington și Bruxelles cu privire la concurența neloială din partea Beijingului în acest sector. Deși sunt criticați pentru „excesul de capacitate industrială” în producerea panourilor solare, China continuă să fie un jucător puternic pe piața energetică verde.

Într-o perioadă de doar un an, între martie 2023 și martie 2024, China a instalat mai multe capacități de energie solară decât în toți cei trei ani precedenți la un loc. Această cantitate depășește chiar și capacitatea de instalare a energiei solare din restul lumii în 2023.

Conform estimărilor, China va atinge o capacitate instalată de 1.200 GW în energie eoliană și solară până la sfârșitul anului 2024, cu șase ani mai devreme decât se aștepta guvernul.

China s-a angajat să reducă emisiile de carbon până în 2030 și să devină neutru din punct de vedere al emisiilor până în 2060. Aceasta implică o schimbare radicală a modelului energetic actual, care se bazează predominant pe cărbune.

Potrivit raportului GEM (Global Entrepreneurship Monitor), China se confruntă cu dependenţa de cărbune, ceea ce îi cere să investească în mai multe capacităţi de energie regenerabilă pentru a-şi atinge obiectivele de reducere a emisiilor.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro