Salariile bugetarilor, mult mai mari decât ale celor din privat

Salariile bugetarilor, mult mai mari decât ale celor din privat

La fiecare leu primit salariu de un bugetar, angajatul din privat lua 70 de bani, se arată într-un raport al INS.

Datele arată că încă din 2018 salariilor bugetarilor era cu circa 30% mai mari ca în mediul privat.

Spre exemplu, în întreprinderile  cu  cel  puţin  10  salariaţi aparţinând sectorului public, câştigul  salarial mediu  brut  realizat  înluna  octombrie  2018 a fost 5802 lei/lună, superior mediei pe economia naţională cu 1208 lei/lună (salariul mediu pe economia naţională era de aproape 4.600 de lei).

În sectorul privat, câştigul salarial mediu lunar al salariaţilor s-a situat sub media naţională cu 455 lei/lună în expresie brută şi cu 252 lei/lună în expresie netă, arată datele INS.

Astfel, diferenţa dintre salariul brut al unui bugetar şi venitul brut mediu al unui angajat din mediul privat este de aproximativ 1.600 de lei.

INS mai arată că există diferențe salariale între bărbați și femei. În ansamblul economiei naţionale, salariile bărbaţilor au fost mai mari cu 64 lei faţă de cel al femeilor.

Femeile cu studii universitare de ciclul I – licenţă au câştigat mai puţin decât bărbaţii din aceeaşi categorie cu 790 lei/lună, cele cu studii universitare de scurtă durată cu 697 lei/lună, cele cu studii universitare ciclul III – doctorat cu 557 lei/lună, iar cele cu studii universitare ciclul II – master, cu 420 lei/lună’, potrivit raportului.

În ceea ce privește educația, cei care au studii superioare au avut salarii mai mari de circa 2,5 ori decât cei cu nivel de educaţie inferior, respectiv de 2,1 ori decât cei cu nivel mediu de educaţie.

Comentează pe FACEBOOK