luni 26 februarie 2024

Ciolacu, despre Schengen: Am declanşat negocierile/ Ce vrea Austria în schimb

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, despre Schengen, că se bucură că au declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. ”Primul pas, cel mai important, s-a făcut , Austria este mai flexibilă”, a subliniat premierul, precizând că anul viitor, sub preşedinţia Ungariei vom continua cu pasul doi, terestru.

”Să nu credeţi că din cerinţele pe care le are Austria, unele nu mi se par exagerate, fiindcă cu toţii ne dorim o întărire a frontierei şi cu Bulgaria, şi cu Ungaria, şi nu ne păcălim unii pe alţii şi nu ne minţim, dar domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani. Ăsta este adevărul, dacă vrem să ne asumăm aceste lucruri. Dacă vrem să minţim şi să băgăm tot timpul sub preş, totul, şi să credem că noi păcălim pe toată lumea, că am eu o teorie că şmecheria asta a distrus România, nu vom reuşi, că nu ne crede nimeni. O să ne arate imaginile pe care le-aţi dat la televizor. Deci, sunt nişte discuţii normale şi sunt ferm convins că vor fi benefice pentru români şi pentru statul român”, a spus Ciolacu.

În schimb, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene ‘condiţii clare’ pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul ‘Air Schengen’, transmite APA, potrivit Agerpres.

‘Acum este rândul Comisiei’, a declarat Karner pentru jurnalul matinal al postului Ö1, după ce în weekend s-a aflat despre o posibilă relaxare a veto-ului Austriei faţă de primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, cu ridicarea graniţelor ariene.

‘Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE’, a subliniat Karner.

În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră.

De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.

În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o ‘problemă cu traficanţii’. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro