joi 7 decembrie 2023

Ciolacu, despre supraimpozitare: Să ne decidem în ce Românie vrem să trăim

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a explicat, marţi, la Parlament propunerea făcută în coaliție de impozitare suplimentară, progresivă, a veniturilor angajaților de la stat. Mai exact, a celor care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut pe lună. El a susținut că măsura ar viza doar bugetarii, nefiind în discuție la acest moment și pentru mediul privat.

„Vorbim numai de cumulul de salariu şi pensie specială și numai de zona bugetară.

În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului.

În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă e zona de impozitare pe praguri.

Zona de privat nu a fost discutată”, a declarat Ciolacu, scrie hotnews.

Legat de o măsură care să vizeze interzicerea cumulului pensie-salariu la stat, liderul PSD a spus că aceasta nu este luată în calcul pentru că ar fi neconstituțională:

„Sunt două drepturi fundamentale în Constituție: dreptul la muncă și dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate să ia niciunul din aceste drepturi. În niciun caz nu puteam prin ordonanță să interzicem cumulul (…)

Au fost mai multe discuţii privind constituţionalitatea acestui demers. Atunci am discutat mai multe variante.

Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul. Dacă ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o primărie, eu nu pot lua dreptul acelui om să-şi acopere minimum necesar familiei”.

El a susținut că o astfel de abordare este una „serioasă si aplicată: „Trebuie să ne hotărâm în ce direcție vrem să ducem România”.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro