sâmbătă 22 iunie 2024

Ciolacu, după discuțiile cu UDMR: Nu avem un NU hotărât

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după discuţiile purtate marţi la Parlament cu grupurile parlamentare ale UDMR şi minorităţi pe tema susţinerii măsurilor fiscale pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Legislativ, că „până acum nu avem un «nu» hotărât”.

 „A fost o informare, nu avem înţelegeri. Am stat cu grupurile de vorbă şi urmează să decidem. (…) Până acum nu avem un nu hotărât. Nu au fost amendamente impuse”.

La discuțiile cu UDMR și minoritățile naționale au participat, alături de premierul Ciolacu, și ministru Finanțelor și vicepremierul Marian Neacșu.

Solicitările UDMR

Președintele UDMR este de părere că mai multe prevederi ar trebui să dispară din pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul dorește să își asume răspunderea. UDMR are astfel o serie de solicitări pentru a nu semna moțiunea de cenzură împotriva Executivului.

”Noi am spus că, în primul rând, noi trebuie să ţinem cont de principiul autonomiei locale. Nu poţi să intervii de la nivel central să spui ce au voie să facă autorităţile locale şi ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie şi aşa mai departe. Deci nu se poate accepta. Acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect, pentru că asta înseamnă că ai intervenit peste autorităţile locale”, a afirmat Kelemen Hunor la Parlament. 

El a precizat că ”este vorba de taxele şi impozitele locale şi nu poţi să impui cât la sută poţi să dai la anumite activităţi”.
 
”Electoratul răspunde şi trage la răspundepe pe aleşii locali, nu Ministerul de Finanţe. De aceea, nu pot fi stabilite criterii de performanţă, e a doua chestiune, de la nivel central pentru autorităţile locale pentru instituţiile autorităţilor locale. Pentru aleşii locali nu au cum să stabileşti tu criterii de la nivel central şi am spus că trebuie să dispară din proiect această prevedere”, a completat liderul UDMR. 
Potrivit lui Kelemen Hunor, ”instituţiile de cultură trebuie exceptate de la comasare când sunt mai puţin de 50 de posturi”.
”Asta ar însemna că nu înţelegi fenomenul cultural, nu înţelegi cum funcţionează instituţiile de cultură, muzeele judeţene, muzeele locale, teatrele, filarmonicele şi nu poţi să le comasezi ansamblul folcloric cu muzeu judeţean şi biblioteca cu teatru. Instituţiile de cultură trebuie exceptate”, a subliniat liderul UDMR. 
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro