joi 12 decembrie 2024

Ciolacu modifică legislația privind sesizările anonime pentru hărțuire sexuală, după cazul Bulai de la SNSPA

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Premierul Marcel Ciolacu anunță într-o declarație pentru Edupedu.ro că modifică radical legislația ce reglementează sesizările anonime, după ce sursa citată a arătat că reclamațiile anonime ale studenților hărțuiți sexual sunt blocate în toate universitățile din România, printr-o Hotărâre de Guvern elaborată de ministerul Ligiei Deca și aprobată de șeful Executivului.

„O să fac un grup de lucru cu Ministerul Justiției, cu Ministerul de Interne, cu Ministerul Muncii, fiindcă ei fac anchetele disciplinare, și bineînțeles cu Ministerul Educației. Ce vreau să modific: petițiile anonime care sunt depuse pentru fapte prevăzute în Codul Penal să fie trimise mai departe către parchete și către poliție și să fie acceptate, exact ca în cazul avertizorului de integritate, pentru că se referă la fapte de corupție. Noi avem hărțuirea sexuală în Codul Penal”, a declarat Ciolacu.

Răspunsul integral acordat Edupedu.ro de către premierul Marcel Ciolacu:

 

„Există o Ordonanță de Urgență 27 din 2002 care stabilește regimul petițiilor, unde scrie foarte clar că nu se iau în considerare petițiile anonime. Lucrurile acelea se întâmplau în 2002, între timp avem avertizori, au o altă abordare. Ministra nu putea să treacă în codul etic al profesorilor altceva.

O să fac un grup de lucru cu Ministerul Justiției, cu Ministerul de Interne, cu Ministerul Muncii, fiindcă ei fac anchetele disciplinare, și bineînțeles cu Ministerul Educației. Ce vreau să modific: petițiile anonime care sunt depuse pentru fapte prevăzute în Codul Penal să fie trimise mai departe către parchete și către poliție și să fie acceptate, exact ca în cazul avertizorului de integritate, pentru că se referă la fapte de corupție. Noi avem hărțuirea sexuală în Codul Penal. Eu, în schimb, nu vreau să limitez această modificare la educație. Vreau să se aplice la toate domeniile. Eu sunt premier, eu nu pot să-mi dau cu părerea pe Codul etic al profesorilor, eu mi-am dat cu părerea pe codul etic al parlamentarilor, există codul etic al magistraților, etc. Eu modificarea pe care o fac săptămâna viitoare o fac pentru toate instituțiile publice, prin Ordonanță care modifică fondul Ordonanței din 2002. Regimul petițiilor îl modific eu și pe urmă creez cadrul legal ca fiecare ministru să își modifice codul etic. Dar când am modificat registrul petițiilor, el s-a aplicat pentru toată lumea, din momentul în care l-am modificat. Altă abordare este una populistă.

Creez cadrul legal ca astfel de cazuri să fie sesizate imediat. De aceea am băgat și Ministerul de Interne și Ministerul de Justiție în grupul de lucru, ca să fie o regulă de lucru foarte rapidă. Nu să faci acum o petiție și să aflu peste 6 luni ceva. Au prioritate cele care sunt penale.” 

Ciolacu: Cer ministrului Educaţiei să vină cu propuneri de completare şi modificare a legislaţiei

 

Totodată, oremierul i-a cerut joi ministrului Educaţiei Ligia Deca, în urma cazurilor de hărţuire sexuală în mediul universitar semnalate recent, să vină săptămâna viitoare cu propuneri de completare şi modificare a legislaţiei, în dialog cu Consiliul Naţional al Rectorilor.

”Începem cu o temă aflată în prim-planul vieţii publice în ultimele zile: cazurile punctuale de hărţuire sexuală din mediul universitar. Categoric că nu putem accepta asemenea situaţii şi nu va exista toleranţă pentru astfel de fapte, indiferent de numele agresorului!. Şi dacă ar fi vorba de un singur caz, a salva o victimă este esenţial să luăm măsurile care s e impun. Îi cer ministrului Educaţiei, doamna Ligia Deca, să vină  săptămâna viitoare cu propuneri de completare şi modificare a legislaţiei, în dialog cu Consiliul Naţional al Rectorilor”, a declarat Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern.

Ciolacu a mai precizat că societatea aşteaptă ca victimele să fie protejate în mod real de lege, iar agresorii să fie daţi pe mâna justiţiei.

”Cred că societatea noastră aşteaptă un fapt simplu şi clar: ca legea să protejeze în mod real victimele, iar agresorii să fie daţi rapid pe mâna justiţiei!”, a conchis ciolacu, solicitând ministrului Deca să spună care sunt paşii necesari pentru a ajunge la acest rezultat.

 

Alfred Bulai și Marius Pieleanu, acuzați de hărțuire sexuală de foste studente

 

Sociologul Alfred Bulai, profesor şi cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cere studentelor să se dezbrace în faţa lui, în practică, în camera unde este cazat şi unde le cheamă să le ofere feedback academic, a scris, luni, site-ul de investigaţii snoop.ro, după ce a discutat cu 18 victime şi martori din perioada 1995-2024 despre comportamentul profesorului de-a lungul carierei sale de aproape trei decenii, dintre care mai mult de 20 de ani în SNSPA.

Poliţia Capitalei a deschis, luni, un dosar de cercetare penală pentru ”folosirea funcţiei în scop sexual”, după acuzaţiile aduse profesorului Alfred Bulai, iar, marţi, acesta a fost suspecndat din toate activităţile didactice şi din toate funcţiile deţinute la SNSPA.

De asemenea, instituţia anunţa marţi că a luat act de cererea sa de pensionare, începând cu 1 octombrie, dar ancheta Comisiei de Etică va continua, ”cu sau fără participarea” profesorului.

Zeci de mesaje ale victimelor lui Bulai au fost primite de procurori de la solicitarea pe această temă lansată public.

Marius Pieleanu este al doilea profesor de la SNSPA, după sociologul Alfred Bulai, acuzat de hărțuire sexuală de foste studente. Pieleanu este acuzat inclusiv de fostul ministru Ana Birchall de comportament deviant.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro