luni 26 februarie 2024

Ciolacu: ‘Nu este cazul să ne pregătim de război’

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

La Baia Mare, Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că nu consideră necesar să ne pregătim pentru un conflict militar. Această declarație vine în contextul unor afirmații făcute în Marea Britanie cu privire la posibilitatea unui război în Europa generat de acțiunile Rusiei.

Marcel Ciolacu a afirmat într-un răspuns concis la întrebările jurnaliștilor cu privire la reacția României în contextul actual: „Nu este cazul să ne pregătim de război”.

Miercuri, generalul Patrick Sanders, șeful Statului Major al armatei britanice, a îndemnat la „antrenarea și echiparea unei armate a cetățenilor” ca răspuns la riscurile de conflict, menționând măsurile adoptate de mai multe țări europene pentru consolidarea lor în fața „amenințării ruse”, conform informațiilor furnizate de France Presse.

Generalul Patrick Sanders susține că este esențial, nu doar dorit, să se ia măsuri pregătitoare pentru a plasa societățile noastre în stare de mobilizare în caz de necesitate.

„Aceasta este o acţiune care trebuie să mobilizeze întreaga naţiune. Ucraina ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele, dar armatele de cetăţeni le câştigă”, a declarat generalul britanic.

Remarcile generalului britanic se alătură celor recent exprimate de președintele Comitetului Militar NATO, amiralul olandez Rob Bauer.

„Avem nevoie de actori publici și privați să își schimbe mentalitatea pentru a trece de la o eră în care totul era planificabil, previzibil, controlabil și concentrat pe eficiență la o eră în care orice se poate întâmpla orice în orice moment”, a declarat acesta.

Și în Suedia se discută despre pregătirea populației civile pentru eventuale situații de război.

„Intenția mea principală nu este să sperii, ci mai degrabă să conștientizăm situația. Caut să deschid o ușă, adesea blocată și aglomerată de cerințele și provocările vieții de zi cu zi. O ușă pe care mulți suedezi probabil au ținut-o închisă toată viața. O ușă către un spațiu în care ne confruntăm cu o întrebare importantă: ce vei face dacă izbucnește războiul?”, a declarat Carl-Oskar Bohlin, ministrul suedez al Apărării.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a reiterat avertismentul cu privire la riscul de război, afirmând încă o dată că, deși un atac rusesc nu pare probabil în prezent, există posibilitatea să apară în câțiva ani.

„Trebuie să ne obișnuim din nou cu ideea că ar putea exista o amenințare de război în Europa” și asta „înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru război, că trebuie să fim capabili să ne apărăm și să pregătim Bundeswehr și societatea pentru acesta, a subliniat Pistorius.

„Experții noștri se așteaptă ca, în cinci până la opt ani, să existe o perioadă în care acest lucru poate deveni posibil”, a spus el.

„De asemenea, trebuie să fim capabili să purtăm un război”, a insistat el.

 

 
Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro