marți 15 octombrie 2024

Ciolacu și Ciucă, la BSDA: Trăim cu amenințări/Nu ne mai permitem greșeli

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, dar şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr participă, miercuri, la cea de-a IX-a ediţie a Expoziţiei internaţionale dedicate industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – BSDA 2024. Peste 400 de companii vor fi prezente la Complexul expoziţional Romaero. 

 

Ciolacu: România nu-şi mai permite să facă greşelile din trecut

 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la BSDA 2024 că „România nu-şi mai permite să facă greşelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise, iar cele rămase în viaţă erau ameninţate cu falimentul”.

”Sunt onorat să mă aflu astăzi la deschiderea celei mai mari expoziţii din regiunea Mării Negre, dedicată industriei de apărare. Prezenţa în acest an a peste 400 de companii din 31 de ţări arată importanţa acestui eveniment. În contextul conflictului sângeros din Ucraina, revitalizarea industriei naţionale de apărare a devenit o prioritate a Guvernului pe care îl conduc. De altfel, nu există stat european care să nu facă eforturi majore pentru a investi masiv în acest domeniu strategic”, a declarat premierul în cadrul evenimentului.

”Cel puţin în ultimul an, eu şi colegii mei din Guvern am luat parte la o cursă contracronometru, depăşind situaţii ce păreau imposibile. Totul ca să asigurăm finanţările bugetare, parteneriatele externe necesare şi un nou cadru legal pentru ca fabricile româneşti să reia din plin activitatea. Iar realitatea este că azi, majoritatea unităţilor industriei de apărare lucrează în trei schimburi, fac angajări fără precedent şi derulează proiecte de retehnologizare, unele cu bani europeni”, a subliniat şeful Executivului.

Premierul a mai declarat că una dintre explicaţii o reprezintă cu siguranţă parteneriatul strâns dintre miniştrii apărării şi economiei. ”Îi felicit pe Angel Tîlvăr şi Radu Oprea pentru că au înţeles că, doar lucrând împreună, industria naţională de apărare poate avea un viitor solid”, a afirmat Ciolacu, potrivit News.ro.

Premierul a mai declarat că avem, astăzi, perspectiva ca industria românească de apărare să aducă în scurtă vreme contracte impresionante şi să ruleze în economie miliarde de euro, dezvoltând zeci şi sute de alte companii furnizoare, pe orizontală”.

”Cel mai bun exemplu este faptul că, astăzi, la acest eveniment, se vor semna înţelegeri comerciale cu importanţi parteneri internaţionali. Uzina Mecanică din Cugir va produce arme şi armament cu tehnologie NATO, alături de o companie germană. Romarm şi concernul american General Dynamics dezvoltă un parteneriat pentru modernizarea şi dezvoltarea de noi capacităţi pentru producţia de muniţii de calibru mare, la standarde NATO. Iar Romaero, căreia mulţi îi cântau deja prohodul, revine ca important furnizor al serviciilor de întreţinere şi reparaţii la aeronavele Boeing şi Airbus. Va semna un memorandum cu un partener de tradiţie din Ungaria”, a ţinut să precizeze Marcel Ciolacu.

Ministrul economiei pregăteşte un proiect ambiţios privind Drona Românească

 

Premierul Ciolacu a mai afirmat că, dincolo de aceste înţelegeri, sunt proiecte mari deja parafate cu concerne din Statele Unite, Germania, Coreea de Sud şi multe alte state care vor face investiţii majore în România pentru a dezvolta unităţi noi şi moderne.

”Faptul că am obţinut, în premieră, o finanţare de aproape 50 de milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru fabrica de pulberi dezvoltată împreună cu Rheinmetall, arată că în acest domeniu se munceşte într-un ritm nou”, a continuat Ciolacu.

”Ştiu că domnul ministru Radu Oprea pregăteşte un alt proiect ambiţios privind Drona Românească. Mi-aş dori sincer ca, la ediţia de anul viitor, să vedem un stand dedicat acestui proiect. Ar fi un semnal clar şi puternic că industria noastră de apărare a început să zboare, nu la figurat, ci la propriu!”, a mai spus Ciolacu.

 

Ciucă: Trăim cu o Rusie agresivă în proximitate şi că ne vom confrunta cu ameninţări hibride

 

Nicolae Ciucă, a afirmat că, cel mai probabil, va trebui să trăim cu o Rusie agresivă în proximitate şi că ne vom confrunta cu ameninţări hibride care vor căuta să ne slăbească.

”Avem buni specialişti, apreciaţi în zona tehnică şi de expertiză militară,  instruiţi inclusiv în cadrul NATO şi în cadrul relaţiilor bilaterale din parteneriatele strategice pe care ţara noastră le are. În al doilea rând, România a avut o tradiţie pe zona industriei de apărare pe care începe să o reia şi pe care o poate valorifica rapid.  Recent s-au făcut paşi în direcţia bună, pe care i-am încurajat şi din postura de ministru al Apărării şi din cea de premier. Mă refer la parteneriate şi contracte importante pentru industria de apărare”, a afirmat Ciucă.
El s-a referit la câteva investiţii în zona industriei de apărare. 
”România va avea cea mai mare fabrică de pulberi din Europa, în judeţul Braşov. Ţara noastră va construi clădirea, iar Uniunea Europeană va finanţa dotarea fabricii de pulberi, vorbind de o investiţie de aproape 400 de milioane de euro. După 20 de ani de inactivitate, fabrica de armament din Reşiţa va produce în scurt timp obuze în baza unui contract semnat de Romarm, ca o subsidiară din România a unei companii britanice. 
La începutul acestui an, Centrul de Întreţinere, Reparaţii şi Revizii pentru Elicoptere S-70 Black Hawk din cadrul societăţii Aerostar S.A. Bacău a devenit operaţional. În parteneriat cu Aerostar, Lockheed Martin analizează deja oportunităţile de a integra la Bacău servicii de suport pentru alte produse”, a punctat Nicolae Ciucă.
El a mai anunţat că România trebuie să crească specialişti în producţia de tehnică militară. 
”Nu în ultimul rând, salut anunţul companiei coreene Hanwha Aerospace, care intenţionează să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa cu scopul de a furniza maşini de luptă a infanteriei în cadrul programelor de înzestrare pentru a contribui la capacităţile de apărare ale Forţelor Armate Române şi la creşterea industriei locale de armament. Pentru viitor, cred că trebuie să investim în educaţie superioară pentru a creşte specialişti în producţia de tehnică militară.  Trebuie să stimulăm importul, sau mai bine zis, transferul de know-how prin parteneriatele pe care le dezvoltăm cu statele membre NATO”, a mai declarat Nicolae Ciucă. 
Ciucă a reamintit că România este parte a celei mai mari alianţe militare defensive din lume. 
”România nu poate fi intimidată din punctul de vedere al securităţii, suntem parte a celei mai mari alianţe militare defensive din lume, deci partea unui sistem de descurajare foarte solid. Avem umbrela de securitate a NATO, dar trebuie să ne facem datoria cât mai bine ca parteneri ai alianţei în anii care vin. Faptul că suntem pe flancul estic al NATO ne obligă la vigilenţă mai mare  pe termen mediu şi lung. 
Va trebui probabil să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Vom trăi în continuare cu ameninţări hibride care vor căuta să ne slăbească, să ne reducă încrederea în forţele noastre şi în parteneriatele pe care le avem. Pentru a face faţă cu bine acestei provocări pe termen lung, nu este suficient să investim doar în apărare, ci trebuie de asemenea să întărim democraţia românească. Radicalismul politic rămâne o problemă pentru România, fiindcă slăbeşte coeziunea socială.
Vocile din România care atacă Uniunea Europeană,  care atacă pe aliaţii noştri occidentali, fac un serviciu Rusiei. 
Siguranţa României e o chestiune extrem de importantă, care porneşte de la responsabilitatea Forţelor politice şi a tuturor românilor”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

 

BSDA, cea mai mare expoziţie de apărare, aeronautică şi securitate din Europa de est 

 

Potrivit MApN, BSDA 2024, care se va desfăşura în perioada 22 – 24 mai la Complexul expoziţional Romaero S.A. din Bucureşti, este cea mai mare expoziţie de apărare, aeronautică şi securitate din Europa de est şi va găzdui ca expozanţi cele mai mari firme de profil din lume, peste 400 de companii româneşti şi străine din 31 de ţări.

Evenimentul expoziţional îşi propune să identifice oportunităţile şi să găsească soluţii de cooperare atât în producţie, cât şi în domeniul afacerilor, contribuind la promovarea, pe plan internaţional, a industriei de apărare din România.

În actualul context geopolitic, evenimentul este relevant atât pentru domeniul militar, cât şi pentru cel economic, urmărind atât promovarea tehnologiei de ultimă generaţie în domeniul sistemelor de arme şi echipamentelor de tehnică pentru apărare, precum şi dezvoltarea contactelor între state şi cooperarea industrială, prin facilitarea schimbului de experienţă între reprezentanţii firmelor producătoare de tehnică militară, arată sursa citată.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro