Circuitul internațional de lobby al premierului

Un consilier din Guvernul Cîțu s-a dat drept jurnalist Digi24 pentru a convinge o profesoară americană, cunoscută în domeniul influencerilor, să îl laude pe Florin Cîțu în mai multe materiale de presă. Deirdre McCloskey a devoalat strategia în fața jurnaliștilor de la Libertatea, care au și publicat dezvăluirile de presă.

Deirdre McCloskey, o gânditoare liberală din SUA, a scris mai multe texte pe site-ul digi24.ro, iar în două dintre acestea vorbea și despre ideile reformatoare ale lui Florin Cîțu. Contactată de sursa citată, profesoara americană spune, totuși, că n-a făcut cercetări pentru cele două editoriale și că totul a pornit de la un document PNL semnat de premier, care îi fusese trimis de Alexandru Butiseacă, consilier angajat la Guvern.

„M-a contactat din România un jurnalist de la Digi24” , spune aceasta.

Totuși, ea recunoaște că n-a făcut cercetări pentru cele două editoriale și că totul a pornit de la un document PNL semnat de premier.

„N-am făcut cercetări pentru niciunul dintre editoriale. M-a contactat din România un jurnalist de la Digi24, care mi-a oferit un text în limba engleză, semnat de premier. E vorba de un document intern – nu cred că e secret – al Partidului Liberal. A fost singurul lucru pe care mi l-a trimis ziaristul. Sincer, nu prea citesc lucrări din România.

(…) Alexandru Butiseacă mi-a spus că e ziarist la acel site de televiziune, Digi 24. Și mi-a trimis un document al Partidului Liberal. Asta mi-a explicat Alexandru și nu mi-a dat foarte multe detalii. (…) El atât mi-a trimis. Restul, vă dați seama, e Google. Nu e greu să găsești lucruri despre România, pe care am admirat-o întotdeauna. Am pus câteva proverbe românești în articol, dar nu pentru că sunt un geniu, ci pentru că le poți găsi repede pe Google“, a spus Deirdre McCloskey.

În vârstă de 78 de ani, Deirdre McCloskey este profesor emerit de economie, istorie, limba engleză și comunicare la Universitatea Illinois din Chicago, una dintre școlile de top din SUA. În textele pentru site-ul Digi 24, ea a pledat pentru piața liberă și a citat din Erasmus, John Locke, Rousseau și Florin Cîțu.

Conform formulării lui Florin Cîțu, citat de gânditoarea americană,  pentru ca România să progreseze trebuie desființată „paradigma intervenţionistă”, promovată de „elita birocratică”.

„Indubitabil, şi oamenilor răuvoitori, «elitei birocratice», după cum relevă domnul Cîţu, le plac planificarea centralizată şi reglementările detaliate”, mai spunea Deirdre McCloskey într-un din editoriale.

Alexandru Butiseacă lucrează la cabinetul lui Florin Cîțu din 14 aprilie 2021 și este consilier al premierului pe probleme economice. 

Amintim și de cazul Mioarei Costin, care a demisionat din funcția de consilier al premierului ca urmare a unui scandal în care a fost acuzată că se ocupa de strategia de comunicare pentru candidatura lui Florin Cîțu la șefia PNL.

Comentează pe FACEBOOK