Cîțu: Dacă ar fi după mine, aş deschide economia

Relaxarea măsurilor în Capitală stârnește polemici mari în mediul public. Unii se opun, argumentând că Europa se închide din cauza noilor tulpini de coronavirus, iar autoritățile române merg pe fac tocmai invers.

În acest context, premierul Florin Cîțu  a declarat, luni, că decizia pentru Bucureşti a fost luată pe baza legislaţiei în vigoare şi având în vedere indicatorii folosiţi în ultimul an.

”Dacă indicatorii se modifică, dacă suntem iarăşi peste 3 la mie, bineînţeles că vom reveni. (…) Am spus că, dacă ar fi după mine, aş vrea ca toată economia să fie deschisă mâine. Avem nevoie de o economie deschisă, avem nevoie de investiţii pentru a putea plăti şi pensii şi salarii mai mari. În acelaşi timp, da, trebuie să ţinem cont şi de recomandările medicilor, pentru că e o perioadă dificilă”, a precizat Cîţu.

Totodată, Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a susținut luni că relaxarea restricțiilor a fost decisă în baza unei Hotărâri de Guvern semnate chiar de ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. În plus, autoritățile riscau să fie date în judecată de patroni, dacă nu optau pentru relaxarea acestor restricții, a declarat la RFI prefectul Capitalei.

 ”În realitate și noi suntem foarte îngrijorați de evoluția situației pandemice. Noi nu am avut opțiunea de a nu pune în aplicare prevederile aflate în vigoare. În caz contrar, riscam ca operatorii din HORECA să ceară daune foarte mari și să câștige procesele în mod firesc, datorită reglementărilor legale la care am făcut referire, să le câștige în termene foarte scurte”, a spus Berbrceanu.

Amintim că, restaurantele, cafenelele, sălile de teatru şi de cinematograf din Bucureşti se redeschid de luni la 30% din capacitate. Măsura, luată după ce incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile la nivelul Capitalei a scăzut sub 3, fiind de 2,52/1.000 de locuitori.

Comentează pe FACEBOOK