Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) joi, comerţul cu ridicata a înregistrat o scădere brută de 0,7% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023. Cu toate acestea, dacă luăm în considerare numărul de zile lucrătoare şi sezonierele ajustate, se poate observa o creştere de 2,3%.
Sursa citată indică faptul că vânzările din comerţul cu ridicata (cu excepţia celor de autovehicule şi motociclete) au scăzut în perioada 1 ianuarie – 31 martie, cu rezultate negative în următoarele domenii: intermedierea în comerţul cu ridicata (-10,9%), vânzarea en-gros a bunurilor de consum (excluzând produsele alimentare) (-9,5%), vânzarea en-gros a produselor alimentare şi băuturilor (-7,6%) şi vânzarea en-gros a echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-4%).
În timp ce unele sectoare ale pieței au scăzut, altele au înregistrat o creștere semnificativă. Printre acestea se numără comerțul cu ridicata nespecializat (+12,1%), comerțul cu ridicata specializat pentru produse diverse (+9,6%), comerțul cu ridicata pentru mașini, echipamente și furnituri diverse (+6,6%) și comerțul cu ridicata pentru produse agricole brute și animale vii (+6,4%). Astfel de cifre demonstrează că există în continuare oportunități de creștere pe piața de desfacere a mărfurilor.
După ajustarea pentru factorii sezonieri, comerţul cu ridicata a înregistrat o creştere de 2,3% în primele trei luni ale anului 2024, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul anterior.
Conform statisticilor oficiale, în 2023 luna martie a înregistrat o scădere de 7% față de aceeași lună din anul anterior în ceea ce privește cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția vânzărilor de autovehicule și motociclete), dar a avut o creștere ajustată de 1,7%, luând în considerare numărul de zile lucrătoare și sezonieritatea.
În martie 2024, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata s-a mărit cu 7,1%, comparativ cu luna februarie a aceluiași an. Acest avans a fost înregistrat în principal în urma activităților de intermediere (+23,8%), comerțului cu ridicată al altor mașini și echipamente (+12,5%), comerțului specializat în alte produse (+10,5%), comerțului cu ridicată de produse alimentare (+8,5%), echipamentelor IT și de telecomunicații (+8,4%), comerțului nespecializat (+5,3%) și bunurilor de consum (cu excepția celor alimentare) (+3,8%).
În comparație, comerțul en gros de produse agricole brute și animale vii a înregistrat o scădere cu 4% de la o lună la alta.
Potrivit datelor furnizate de INS, comerțul cu ridicata a înregistrat o scădere de 1,5% în luna martie față de luna februarie, în acest an.
Comentează pe FACEBOOK