Companii de stat păgubite cu milioane de euro

Percheziţii la instituții publice, în Capitală şi cinci judeţe, pentru fraude informatice. Membrii grupării sunt bănuiți că se dădeau drept reprezentanți ai unor furnizori, îi convingeau pe funcționari că și-au schimbat conturile pentru încasarea facturilor, iar de îndată ce încasau banii, îi retrăgeau și se făceau nevăzuți. Astfel că zeci de bănci și companii de stat din România și din străinătate, în special din Spania, au fost păgubite cu milioane de euro.

Nu mai puțin de 17 percheziții au loc miercuri dimineață. Acestea vizează un grup infracțional format din cel puțin 300 de persoane.

Prejudiciul este estimat la peste 7 milioane de euro.

Cum acționau infractorii

Potrivit unor comunicate IGPR şi DIICOT, membrii grupului infracţional induceau în eroare angajaţii unor autorităţi publice din România şi din străinătate, în special din Spania, instituţii publice sau instituţii de interes public cu privire la schimbarea contului bancar în care urmau a fi efectuate plăţile aferente unor facturi neachitate, emise de către furnizorii acestora. După încasarea sumelor, acestea erau transferate în alte conturi controlate de grupare, iar mai apoi extrase prin intermediul unor „săgeţi”.

Comentează pe FACEBOOK