miercuri 30 aprilie 2025

Consiliul UE extinde sancțiunile economice contra Rusiei

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Luni, Consiliul Uniunii Europene a decis să prelungească măsurile restrictive împotriva Rusiei până la data de 31 ianuarie 2025. Această decizie a fost luată din cauza acţiunilor continue ale Moscovei de destabilizare a situației din Ucraina. Detalii oficiale pot fi găsite pe website-ul consilium.europa.eu.

Pentru a face față agresiunii militare nejustificate și ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, sancțiunile au fost întărite și extinse semnificativ din februarie 2022. Aceste măsuri au fost inițial introduse în 2014 și au avut un impact major asupra economiei rusești.

În prezent, sancţiunile cuprind o varietate de măsuri sectoriale, inclusiv restricţii privind comerţul, sectorul financiar, tehnologia şi produsele cu potenţial dublu de utilizare, precum şi industria și transporturile.

Există, de asemenea, o interdicţie privind importul sau transferul de ţiţei prin nave și produse petroliere din Rusia către UE, excluderea din SWIFT a mai multor bănci ruseşti şi întreruperea activităților și licențelor pentru difuzarea în Uniunea Europeană a mai multor canale care promovează dezinformarea cu sprijinul Kremlinului. În plus, măsurile specifice permit UE să combată circumvenirea sancţiunilor.

consiliul
sanciunile ue contra rusiei

În timp ce Rusia continuă să încalce interdicția privind folosirea forței, acțiunile lor ilegale trebuie să fie pedepsite. Aceste acțiuni grave sunt în contradicție cu obligațiile lor conform dreptului internațional și necesită măsuri mai ferme din partea UE pentru a le face să înceteze. Nu trebuie să se tolereze astfel de comportamente ilegale și trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a ne asigura că nu se repetă în viitor.

Pe 31 iulie 2014, Consiliul a adoptat decizia 512/2014 privind aplicarea de măsuri restrictive în urma acțiunilor Rusiei care au destabilizat situația din Ucraina.

În afara sancţiunilor economice impuse Rusiei, UE a luat și alte măsuri pentru a răspunde acțiunilor destabilizatoare ale acesteia asupra Ucrainei. Printre acestea se numără restricții privind relațiile economice cu Crimeea și Sevastopolul, teritorii anexate ilegal, precum și cu regiunile Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie care nu sunt controlate de guvern. Au fost luate și măsuri restrictive individuale (înghețarea activelor și restricții de călătorie) împotriva unor persoane și entități, precum și măsuri diplomatice.

La data de 24 februarie 2022, UE a adoptat 14 pachete de sancţiuni fără precedent şi cu un impact major în răspunsul său la invazia masivă a Rusiei împotriva Ucrainei, conform sursei menţionate.

În iunie 2024, Consiliul European a emis declaraţii puternice pentru susţinerea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale internaţionale recunoscute. De asemenea, UE a reafirmat angajamentul său de sprijinire continuă politică, financiară, economică, umanitară, militară şi diplomatică a Ucrainei. Consiliul European s-a aratat ferm condamnând escalada recenta de ostilitati din partea Rusiei si intensificarea atacurilor asupra civililor si infrastructurilor civile esentiale, in special in domeniul energetic.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro