Kovesi urmărește un tun de 50 milioane euro în România

Parchetul European Anticorupție în toată Europa este instituția condusă de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Acesta a devenit operațional la 1 iunie.

Unul dintre cele 300 de dosare investigate are legătură cu modul cum este realizată varianta de ocolire a Bârladului. Investiția se ridică la aproape 50 de milioane de euro. Banii au fost obținuți de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Florin Bogdan Munteanu, procurorul European delegat, solicitase în luna august Inspectoratului de Stat în Construcţii Vaslui efectuarea unui control minuțios. Controlul trebuia să scoată la iveală dacă s-au respectat normelor legale si tehnice, în ceea ce privește modul cum s-au realizat terasamentele şoselei de centura a Municipiului Bârlad.

„În mod concret, vă solicităm să verificaţi, în mod detaliat, dacă materialele folosite de către executantul lucrării pentru realizarea terasamentelor drumului respectă Standardele de Stat în ceea ce priveşte calitatea acestora (de exemplu, dacă acestea reprezintă argila prăfoasă/nisipoasă, care nu poate susţine eficient structura drumului), procedurile de punere în operă, existenţa documentelor de achiziţie şi de certificare a calităţii acestora, precum şi existenţa unor eventuale declaraţii ori rapoarte privind calitatea acestora, depuse de către constructor”, se arată în solicitarea procurorului.

Se pare că materialele de construcții folosite pentru această investiției sunt de proastă calitate. Se verifică proveniența acestora și certificarea lor. Parchetul European a cerut şi ajutorul DNA în acest caz.

Potrivit unor surse, în ancheta europeană este vizat constructorul, dar și mai multe persoane cu factori de decizie din județul Vaslui.

Contractul de finanţare a fost încheiat intre Compania Naţională de Administrare A Infrastructurii Rutiere S.A., în calitate de beneficiar şi Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport. Acesta este cel mai mare obiectiv al municipiului Bîrlad.

Licitația a fost câștigată de Asocierea SC Tehnic Asist SRL – SC Concept Infrastrade Logistic SRL Botoşani, iar proiectant este Search Corporation SRL Bucureşti.

Ruta ocolitoare a Bârladului va avea o lungime de 11, 3 km, o lățime de 10 m și va implica construirea a patru poduri, trei pasaje, două intersecții la nivel și două parcări.

Finalizarea acestui proiect este așteptată de ani mulți de localnici pentru că va descongestiona traficul din oraș.

În acest moment stadiul lucrărilor este de 35%. Termenul de execuţie final pentru centura orașului este sfârşitul anului 2022.

Comentează pe FACEBOOK