marți 6 iunie 2023

Contribuția diasporei la PIB-ul țării se bate cu toate investițiile străine

CITEȘTE ȘI:

spot_imgspot_img

Totalul banilor trimiși acasă de diaspora în ultimii 15 ani se ridică la 65 de miliarde de euro. O sumă fabuloasă, care se poate bate cu toate investițiile străine în România, declară Felix Pătrășcanu, președintele RePatriot, o organizație care și-a propus să convingă români din străinătate să se reîntoarcă în țară.

Contribuția diasporei la PIB-ul României este de peste 65 de miliarde de euro, în ultimii 15 ani. Este o cifră fabuloasă, care se bate umăr la umăr cu toate investițiile străine în România. Cred că ăsta este nivelul. În 2020, an marcat de pandemie și când Europa a fost în lockdown, românii au trimis acasă 3,4 miliarde de euro, reprezentând 3,1% din PIB-ul României, conform Eurostat. Banii transferați în țară au fost mai mulți în 2022, de peste cinci miliarde de euro, în primele 10 luni ale anului”, a precizat Pătrășcanu.

Expertul adaugă că întreaga contribuție a diasporei la PIB-ul României este încă și mai mare, „întrucât mulți dintre acești români stabiliți în străinătate își petrec mare parte din concedii în România”.

„Dacă 10.000 s-ar întoarce și ar deschide bussiness-uri, PIB-ul României ar crește cu 1,5%. Gândiți-vă la servicii, la angajați, consum și așa mai departe. Ce-ar fi dacă ne-am gândi ca acest procent să crească la 10 – 15%? Aici ar fi marea schimbare și eu cred că un plan de țară fără acești oameni plecați ar fi imposibil de făcut”, a spus Pătrășcanu, citat de Cursdeguvernare.ro, în cadrul conferinței. 

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro