vineri 21 iunie 2024

Conversaţiile private pe WhatsApp, interceptate ‘oficial’

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Președintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat vineri, cu referire la legea prin care conversaţiile private pe WhatsApp, Messenger, Skype sau Telegram ar putea fi interceptate, că proiectul aflat în procedură legislativă la Senat, for decizional, este necesar pentru a demara licitaţiile 5G. Chestionat despre acest amendament care ar introduce posibilitatea unor astfel interceptări, fostul premier a răspuns: „Toate avizele au fost primite, inclusiv avizul CSAT care este un aviz foarte important. În Parlamentul României, dacă în comisii se descoperă că există diferenţe faţă de Codul de procedură penală, bineînţeles că acestea pot fi corectate”, transmite News.ro.

Cîțu spune însă că nu știe cum a apărut acest amendament: „Trebuie să vorbesc cu inițiatorii. Nu știu exact cine a fost cel care a introdus”.

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a precizat că proiectul de lege este iniţiat după ieşirea USR de la guvernare de către ministrul interimar al Comunicaţiilor Tanczos Barna şi preşedintele ANCOM Vlad Ştefan Stoica.

Întrebat despre modificarea proiectului, liderul PNL a spus că e rolul Parlamentului să se asigure că se respectă legislaţia în vigoare și Constituția.

Trebuie precizat că, deși directiva trebuia transpusă până pe 21 decembrie 2020, dar a zăcut un an de zile prin Guvern, iar Florin Cîțu a adoptat proiectul cu 3 zile înainte de a fi demis. Pe urmă intră în circuitul parlamentar, iar la Camera Deputaților trece ca prin brânză și este adoptat pe 7 decembrie 2021.

„Doar că între varianta din dezbatere publică și cea adoptată de guvern apare o nouă adăugire în motivație numită „Schimbări legislative relevante pentru domeniul securităţii naţionale” (sic!), două definiții (scrise evident de persoane care nu au lucrat în domeniu, după formulările absolut improprii) și art 10^2 inserat într-o zonă care n-are nimic de a face cu subiectul celorlalte 299 de pagini”, susține directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, scrie G4Media.

Ce prevede articolul 10^2, referitor la interceptarea comunicațiilor:

Art.10^2. — (1) Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

  1. a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;
  2. b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii;
  3. c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;
  4. d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător şi furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice.”

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro