Coșmarul bolnavilor din România

La un an de la debutul pandemiei de coronavirus în țara noastră, afecţiunile grave non-COVID devin aproape imposibil de tratat.

A trecut un an de la decizia autorităţilor române de a-i trata cu prioritate pe pacienţii cu COVID-19 în dauna celor care suferă de patologii cronice. De atunci, mulți pacienți au fost trimiși acasă, suferințele lor agravându-se și ducând chiar la deces, avertizează Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților Cronici din România (COPAC).

Asociaţiile de pacienţi atrag atenţia că lipsa accesului la servicii medicale şi amânarea unor operaţii esenţiale pentru bolnavii cronici vor duce la creşterea mortalităţii în rândul acestor pacienţi.

„S-a văzut la final de 2020 creșterea mortalității la pacienți non-COVID. Cei care nu beneficiază de servicii medicale în momentul în care au nevoie sunt condamnati la moarte. Și va creste numărul persoanelor cu diverse comorbidități. (…)

Lucrurile sunt foarte grave, deciziile mi se par la fel de grave. Vedem că deși suntem in 2021 se iau fix aceleași hotărâri de anul trecut, când nu se știau prea multe lucruri despre această pandemie. Deci dupa un an nu am învățat nimic și nu a fost adaptat sistemul în așa fel încât să poată fi oferite servicii tuturor.”, a explicat Radu Gănescu pentru Ziare.com.

La nivelul anului 2020, unul din cinci pacienți cronici nu a beneficiat de servicii medicale, potrivit unui studiu derulat de COPAC. Mai grav este că, o dată cu noua decizie luata de autorități, pacienții nu vor beneficia de serviciile necesare nici în 2021.

Comentează pe FACEBOOK