joi 30 mai 2024

Covid-19. Români blocați la granița Austriei cu Ungaria

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Peste 3.500 de români sunt blocați în mașini la granița dintre Austria și Ungaria, după ce azi noapte a intrat în vigoare decizia guvernului maghiar de a nu mai permite tranzitarea teritoriului țării, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Budapesta a permis numai tranzitarea camioanelor de marfă.

 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, pentru B1 TV, că a discutat cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, care i-a transmis că va accepta trecerea acestor români pe teritoriul Ungariei, pentru a reveni în România, dar asta doar ca măsură excepțională.

„Încă de la prima oră, atunci când am aflat despre această situație, MAE a întreprins demersuri atât prin ambasada Ungariei la București, cât și prin ambasada României la Budapesta, pe lângă MAE Ungar. 

Am avut și o discuție telefonică cu omologul meu ungar, în  care am semnalat caracterul extrem de complicat al acestei situații. Situația umanitară existentă prin faptul că peste 3.500 se găsesc la acest punct de trecere între Austria și Ungaria și nu pot să treacă, în urma măsurii pe care guvernul ungar a luat-o azi-noapte, începând cu ora 00.00, de a nu permite tranzitul prin Ungaria și, în general, intrarea în Ungaria a cetățenilor străini, cu excepția celor ungari. 

Deoarece am arătat că această măsură a fost luată fără o notificare prealabilă, așa cum ar fi fost normal, am solicitat părții ungare să ia măsuri de urgență pentru a asigura tranzitul cetățenilor români spre România. Omologul meu m-a asigurat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, dar doar o singură dată tranzitul cetățenilor români, astfel încât ei să se poată repatria și am pus în contact ministerele de Interne dintre cele două țări pentru a stabili detaliile tranzitului. Ministrul de Externe ungar mi-a semnalat că e posibil ca acest tanzit să fie permis începând cu 8.00 seara, ceea ce eu am apreciat ca fiind târziu și că trebuie găsită o soluție mult mai rapidă, mai ales că sunt familii cu copii sau cu persoane aflate poate în situații de urgență, vulnerailă.

În discuțiile dintre Poliția de Frontieră română și cea ungară se vor stabili detaliile, ruta va fi stabilită de autoritățile ungare și sperăm la o oră cât mai apropiată. Sper că partea ungară va fi flexibilă și va permite accesul cât mai repede”, a explicat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu..

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro