E cod roșu de poluare în București, chiar și în conditiile în care traficul este aproape inexistent din cauza restricțiilor impuse de aurorități pe fondul pandemiei de coronavirus.
Rețelele de monitoriare a calității aerului au semnat în ultimele două nopți depășiri alramante ale indicilor PM 10 și PM 25. Mai exact, acestea au semnalat luni seară depășiri de peste două ori pentru PM 10 și până la patru ori pentru PM 2,5.
COVID-19. Trafic rutier scăzut, poluare tot mai mare
Ministerul Mediului spune că poluarea provine și din alte surse cum ar fi arderile necontrolate, gropile de gunoi, incineratoarele sau combustibilul ars la CET-uri. Încă nu este foarte clar sau nu se precizează clar care este , de fapt, sursa reală a poluării aerului.
Astfel, în plină pandemie și instaurarea stării de urgență, autoritățile nu sunt capabile să rezolve una din problemele stringente din București: calitatea aerului.
Ce sunt PM10 și PM 2,5 și efectele asupra sănătății populației
PM 10 și PM 2,5 reprezintă particule în suspensie formate din particule foarte mici și picături de lichid.
Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii, potrivit site-ului calitateaer.ro
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.
Comentează pe FACEBOOK