sâmbătă 18 ianuarie 2025

Creșterea utilizării a rețelelor sociale în rândul tinerilor europeni

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Utilizarea excesivă a rețelelor sociale în rândul tinerilor europeni este în continuă creștere, iar riscul de dezvoltare a unei dependențe de jocuri video devine tot mai evident, potrivit unui avertisment recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Potrivit raportului, tinerii europeni sunt din ce în ce mai vulnerabili la efectele negative ale platformelor sociale.

Depresie și Probleme Școlare Din Cauza Rețelelor Sociale

„Este necesară o intervenție rapidă și susținută pentru a ajuta adolescenții să oprească utilizarea dăunătoare a rețelelor sociale, care a fost corelată cu probleme precum depresia, anxietatea, agresiunea și performanțele școlare slabe”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-un comunicat de presă.

Conform datelor OMS, 11% dintre adolescenți, cu o ușoară predominanță în rândul fetelor (13% față de 9% la băieți), au manifestat semne de utilizare problematică a rețelelor sociale în 2022, în creștere față de 7% cu patru ani în urmă. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 280.000 de tineri din 44 de țări din Europa, Asia Centrală și Canada, cu vârste cuprinse între 11, 13 și 15 ani.

Simptomele acestei utilizări problematice includ incapacitatea de a limita timpul petrecut online, renunțarea la alte activități în favoarea socializării digitale și consecințele negative în viața de zi cu zi.

rețelelor sociale
copii si adolescenti

România, în Topul Țărilor Afectate

Conform raportului, adolescenții români de 13 și 15 ani sunt cei mai afectați de acest fenomen, cu 28% dintre aceștia prezentând semne de utilizare excesivă a rețelelor sociale. La polul opus, adolescenții olandezi sunt cei mai puțin afectați, doar 3% dintre aceștia raportând astfel de probleme.

Dependența de Jocuri Video – O Nouă Provocare

Pe lângă rețelele sociale, o altă problemă identificată de OMS este dependența de jocuri online. Aproximativ o treime dintre adolescenți joacă zilnic, iar 22% dintre aceștia petrec cel puțin patru ore pe zi în fața ecranului. OMS a identificat că 12% dintre adolescenți prezintă un comportament problematic legat de jocurile video, cu o rată mai mare la băieți (16%) comparativ cu fete (7%).

Necesitatea Măsurilor de Protecție Digitală

„Trebuie să acționăm rapid pentru a proteja tinerii și pentru a le oferi instrumentele necesare să navigheze în siguranță în spațiul digital”, a declarat Natasha Azzopardi-Muscat, reprezentantă a OMS pentru Europa. Ea a subliniat importanța educației digitale și a măsurilor care să ajute adolescenții să beneficieze de avantajele online-ului, reducând în același timp riscurile asociate utilizării excesive.

OMS a subliniat că utilizarea responsabilă a rețelelor sociale poate avea și beneficii, cum ar fi facilitarea legăturilor între persoanele cu interese comune. Conform datelor colectate, 36% dintre tineri mențin contact digital constant cu prietenii lor, iar acest procent crește la 44% în cazul adolescentelor de 15 ani.

„Este esențial ca tinerii să controleze rețelele sociale, și nu invers”, a conchis Azzopardi-Muscat. OMS recomandă guvernelor naționale să îmbunătățească educația digitală și să implementeze politici care să le permită tinerilor să navigheze în siguranță în lumea online.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro