vineri 8 decembrie 2023

Criza alimentară și războiul din Ucraina

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Urmează o nouă criză alimentară. Programul Alimentar Mondial (PAM) avertizează asupra iminenţei unei crize alimentare în regiunile afectate de război în Ucraina. Riscul de foamete în lume s-a agravat datorită întreruperii producţiei şi exporturilor unor mărfuri precum cerealele.

Suntem înt-un moment ‘în care lumea se confruntă deja cu un nivel fără precedent de foamete, este deosebit de tragic să vedem foamea apărând (într-o ţară) care a fost de multă vreme grânarul Europei’, a declarat , David Beasley, potrivit Agerpres.ro.

‘Gloanţele şi bombele din Ucraina pot aduce criza alimentară mondială la niveluri nemaivăzute’, crede Beasley. Acesta s-a deplasat la frontiera dintre Polonia şi Ucraina, acolo unde s-au strâns mii de refugiaţi.

PAM a înfiinţat centre în ţările vecine cu Ucraina pentru a participa la livrarea de alimente în Ucraina şi în ajutorul refugiaţilor.

Moscova şi Kiev s-au pus de acord să creeze culoare umanitare.

Într-un comunicat, PAM arată că există informaţii despre ‘grave penurii’ de alimente şi apă la Kiev şi Harkov. Se pare că se ‘duce o cursă contracronometru pentru a pre-poziţiona alimente în zonele unde se aşteaptă la o izbucnire a luptelor’.

Rusia şi Ucraina asigură 29% din exporturile mondiale de grâu. Aceste perturbări grave ale producţiei şi exporturilor riscă să antreneze o creştere a preţurilor la mărfurile alimentare. Aceste se află deja la un nivel record, avertizează PAM.

‘Aceasta va eroda securitatea alimentară a milioane de persoane’, mai ales a acelora care sunt deja în pragul foametei ‘din cauza nivelurilor ridicate ale inflaţiei preţurilor la alimente în ţara lor’, crede ONU.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro