vineri 21 iunie 2024

Criza facturilor: măsurile se vor aplica un an de zile

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că măsurile pentru combaterea preţurilor la energie şi gaz se vor aplica un an de zile. Impact financiar total va fi de 14,5 miliarde lei până la finele anului 2022, spune șeful Guvernului.

Măsurile de sprijin la electricitate: Impactul total este de 9,16 miliarde de lei

„La electricitate pentru clienții casnici s-a stabilit introducerea unui tarif social 0,68 lei per kilowatt cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 de kilowați. Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest timp de consum.

Alte 4 milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kw vor beneficia de tariful de 0,8 lei per kilowatt cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde de lei.

Pentru clienții non-casnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, locașuri de cult, ONG-uri etc va fi un tarif unic de 1 leu per kilowatt cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin pentru aceste categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde de lei.

pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costurilor cu până la 20%. În total impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este la electricitate de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an”, a spus Ciucă, potrivit News.ro.

Măsurile de sprijin la gaze naturale: Impactul total estimat este de 5,3 miliarde de lei

”La gaze naturale, clienţii casnici care vor avea un consum anual de până la 1200 de metri cubi vor beneficia de un tarif de 0,31 RON pe kilowatt. Impact estimat – 2,8 miliarde RON până la sfârşitul anului. Pentru consumatorii non-casnici, costul gazului natural va fi de 0,37 lei pe kW, la IMM,  instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri şi alte asemenea instituţii, excluzând marii consumatori care vor beneficia de scheme separate. Impact estimat 2,5 miliarde lei până la sfârşitul anului”, a adăugat premierul. 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro